Proteste masive în Israel, săptămâna 38. Va respecta Netanyahu o decizie nefavorabilă a Curții Supreme?

Proteste masive în Israel, săptămâna 38. Va respecta Netanyahu o decizie nefavorabilă a Curții Supreme?

Peste 100.000 de persoane au manifestat din nou sâmbătă seara în oraşul de coastă israelian Tel Aviv împotriva politicilor guvernului religios de dreapta, aceasta fiind a 38-a săptămână consecutivă de proteste.

Pe un banner uriaş cu fundal roşu purtat de demonstranţii din Tel Aviv scria, lângă o fotografie a prim-ministrului Benjamin Netanyahu,”Dictator pe fugă”, informează dpa.

Premierul Netanyahu se află în prezent în SUA. Vizita sa este marcată, de asemenea, de manifestații împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului său.

ADVERTISING

La sfârşitul lunii iulie, în pofida opoziţiei masive, parlamentul de la Ierusalim a adoptat un prim amendament la lege, ca parte a reformelor judiciare promovate de guvern. Aceste reforme elimină prerogativa Curţii Supreme de a lua măsuri împotriva deciziilor "nepotrivite" ale guvernului, primului ministru sau miniştrilor.

Criticii califică acţiunea guvernului drept o ameninţare la adresa democraţiei. Guvernul premierului Netanyahu susţine însă că instanţa este prea puternică şi că vrea doar să restabilească echilibrul între puterile în stat. Până acum, negocierile privind un compromis au eşuat. Curtea Supremă examinează opt petiţii împotriva controversatului amendament.

Într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN vineri seară, premierul Netanyahu a refuzat din nou să dea un răspuns clar la întrebarea dacă va respecta o decizie a instanţei împotriva amendamentului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă guvernul său nu reuşeşte să facă acest lucru, există temeri privind o criză existenţială a statului Israel.

"Cred că ar trebui să respectăm hotărârile Curţii Supreme, iar Curtea Supremă ar trebui să respecte legile de bază pe care le legiferează Knesset-ul", a declarat pentru CNN Benjamin Netanyahu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇