Economia israeliană s-ar putea confrunta cu retrogradări de rating, scăderea investiţiilor străine şi un sector tehnologic mai slab dacă vor continua turbulenţele generate de reformele judiciare controversate ale guvernului, avertizează investitorii şi analiştii.
Guvernul a aplicat luni prima dintr-o serie de legi menite să neutralizeze puterile Curţii Supreme a Israelului în favoarea puterii executive a premierului Benjamin Netanyahu, citaţi de Reuters.
Mişcarea a stârnit proteste de amploare ale lucrătorilor, de la medici la angajaţi ai unor firme de tehnologie, care au încetat munca şi au ieşit în stradă.
Moneda shekel a scăzut cu mai mult de 2% faţă de dolar zilele trecute, iar de când planurile de reformă în justiţie au apărut pentru prima dată, în ianuarie, declinul a ajuns la 9%.
”Principala problemă pentru investitorii externi care se uită la Israel în acest moment este doar incertitudinea. Nu există un punct final clar. Atât timp cât va dura acest lucru, acesta va fi un semn de întrebare care va plana asupra economiei Israelului”, a declarat Hamish Kinnear, analist senior în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la Verisk Maplecroft.
Piaţa bursieră din Israel a avut, de asemenea, o performanţă slabă pe fondul incertitudinii, indicele MSCI Israel fiind în urmă faţă de principalii indici bursieri globali, precum MSCI All Country World), cu aproximativ 14%, deoarece investitorii autohtoni au evitat piaţa.
Până la sfârşitul lunii iunie, însă, investiţiile străine în acţiunile israeliene au rămas puternice datorită tabloului său economic convingător, potrivit datelor Copley Fund Research.
Procentul de fonduri globale cu expunere la ţară a fost de 35,5%, cel mai mare din 2017, în timp ce Israelul a înregistrat cea mai mare creştere a noii proprietăţi din orice ţară în acest an, cu un câştig de 3,44%, în numărul de fonduri cu bani în ţară.
Kinnear a spus că o inflaţie relativ scăzută faţă de ţări similare a susţinut investiţiile, dar mai multe tulburări civile ar putea duce la pierderea numerarului primit.
Produsul intern brut este de aşteptat să avanseze cu aproximativ 2,5% anul acesta şi 3% anul viitor, dar ar putea fi de doar 1,0% şi, respectiv, 1,6% dacă tensiunile interne nu sunt rezolvate, a avertizat Morgan Stanley.
"Israelul este încă o poveste de investiţii foarte atractivă. Problema este acest guvern - cu cât vor continua mai mult această reformă judiciară, aceasta va submina această poveste", a declarat Roger Mark, analist la managerul de fonduri Ninety One.
Mark a spus că mulţi investitori, precum şi agenţiile cheie de rating, se aşteptau ca guvernul să reducă reforma într-o măsură mai mare. Acum, asta pare puţin probabil, iar investitorii ar putea evita ţara.