Protest masiv în Israel: „Netanyahu elimină democrația!”

Protest masiv în Israel: „Netanyahu elimină democrația!”

Zeci de mii de israelieni au ieșit sâmbătă în stradă pentru a cincea săptămână de proteste împotriva planurilor de revizuire a sistemului judiciar ale noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu, despre care criticii spun că amenință controalele democratice ale instanțelor asupra miniștrilor.

Planurile, despre care guvernul susține că sunt necesare pentru a limita excesele judecătorilor, au atras o opoziție acerbă din partea unor grupuri, inclusiv a avocaților, și au stârnit îngrijorări în rândul liderilor din mediul de afaceri, adâncind diviziunile politice deja adânci din societatea israeliană, scrie Reuters.

ADVERTISING

„Noi (suntem) ...aici pentru a demonstra față de guvern israelian condus de Netanyahu, care, în opinia noastră, este împotriva democrației și va face tot ce poate pentru a elimina democrația din Israel", a declarat Illan Bendori, în vârstă de 70 de ani, la un protest din Tel Aviv.

Netanyahu a respins protestele ca fiind un refuz al oponenților de stânga de a accepta rezultatele alegerilor din noiembrie anul trecut.

Protestatarii spun că democrația israeliană va fi subminată dacă guvernul va reuși să impună aceste planuri, care ar întări controlul politic asupra numirilor judiciare și ar limita puterile Curții Supreme de a anula deciziile guvernului sau legile Knessetului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Proteste suplimentare și greve parțiale sunt convocate pentru luni, când va avea loc o primă lectură a propunerilor în parlament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇