Protestele continuă în Israel, pentru a cincea săptămână consecutiv. Netanyahu și șeful securității reacționează (Video)

Protestele continuă în Israel, pentru a cincea săptămână consecutiv. Netanyahu și șeful securității reacționează (Video)

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Tel Avivului, pentru a cincea săptămână consecutiv, împotriva controversatelor reforme judiciare avute în vedere de guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Fluturând drapelul israelian albastru şi alb, numeroşi manifestanţi au invadat strada Kaplan din centrul oraşului cu pancarte pe care se putea citi că noul guvern este o „ameninţare la adresa păcii mondiale”. Pe o altă pancartă figura un apel la „salvarea democraţiei Israelului de Netanyahu”, informează AFP.

Manifestaţii au loc în fiecare sâmbătă seară de când guvernul Netanyahu a intrat în funcţie în decembrie.

ADVERTISING

Potrivit presei locale, sâmbătă au avut loc mitinguri în 20 de oraşe din ţară, adăugând că zeci de mii de persoane s-au adunat la Tel Aviv.

Întrebată de AFP, poliţia israeliană nu a oferit nicio cifră privind numărul manifestanţilor.

O manifestantă în vârstă de 44 de ani, Dania Shwartz, a declarat pentru AFP că protestatarii sunt pe cale de a "recupera" drapelul israelian.

"Dacă te uiţi în jurul tău, există o mulţime de drapele israeliene şi mulţi ani drapelul israelian a fost un simbol al dreptei, fără motiv (…) Suntem patrioţi şi ne dorim ca această ţară să continue să existe. Drapelele israeliene ne aparţin tuturor, nu este vorba de a fi de stânga sau de dreapta", a spus ea.

ADVERTISING

"Acest nou guvern va încerca să adopte legi care îi vor afecta pe copiii mei", a adăugat ea.

"Ne vom salva ţara pentru că nu vrem să trăim într-o ţară nedemocratică", a declarat la rândul său fostul premier israelian Yair Lapid, care s-a aflat sâmbătă seară în mulţimea de manifestanţi, potrivit unui videoclip postat pe reţelele sociale.

Netanyahu și șeful agenției de informații interne vorbesc de incitare la violență

În replică, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat asupra creşterii violenţei şi a ameninţărilor cu moartea, în contextul în care protestele continuă împotriva reformelor judiciare planificate de guvernul său, relatează DPA.

ADVERTISING

Netanyahu a criticat ''valul tot mai mare de incitare zilnică, ce depăşeşte graniţele'', a comunicat duminică biroul său. El a vorbit, de asemenea, despre ''o ameninţare explicită de a-l ucide pe premierul Israelului'', precum şi despre ameninţări împotriva altor oficiali aleşi.

El s-a referit la o postare pe Facebook a unui colonel israelian în rezervă. Acesta spunea, printre altele: "Dacă un prim-ministru vine şi îşi asumă puteri dictatoriale, acel prim-ministru este marcat de moarte ... împreună cu miniştrii săi şi cu oamenii care îi execută ordinele".

Fostul pilot de vânătoare care a condus atacul Forţelor Aeriene israeliene din 1981 asupra reactorului nuclear irakian, s-a distanţat ulterior de această postare. Poliţia a lansat totuşi o anchetă.

Netanyahu a declarat în legătură cu ameninţarea împotriva sa: "Ştiu că există o dezbatere cu privire la ceea ce pune în pericol democraţia, dar aceasta nu este o chestiune de dezbatere - ameninţă într-adevăr democraţia''.

În faţa unor noi apeluri la rezistenţă violentă împotriva reformei, şeful agenţiei de informaţii interne Shin Bet, Ronen Bar, a anunţat o ''politică de toleranţă zero'' împotriva incitării la violenţă.

De ce protestează israelienii

Benjamin Netanyahu a revenit în decembrie în fruntea guvernului alcătuit din partide evreieşti de dreapta, de extremă-dreapta şi ultra-ortodoxe, cel mai de dreapta din istoria Israelului.

La începutul lui ianuarie, ministrul justiţiei Yariv Levin a anunţat un proiect de reformă care cuprinde introducerea unei clauze "derogatorii" permiţând parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme.

Această reformă urmăreşte să crească puterea aleşilor asupra celei a magistraţilor şi, potrivit adversarilor săi, pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Tot în ianuarie, Netanyahu a fost nevoit, sub presiunea justiţiei, să-l demită din funcţie pe numărul doi al guvernului Arie Dery, condamnat pentru evaziune fiscală.

La sfârşitul lui decembrie, deputaţii au votat un text, numit de presă "Legea Dery", autorizând o persoană condamnată pentru o infracţiune, dar necondamnată la închisoare, să stea la guvernare.

Curtea Supremă a criticat această lege şi a considerat că nominalizarea lui Dery este "în gravă contradicţie cu principiile fundamentale ale statului de drept".

Netanyahu însuşi este judecat pentru corupţie în mai multe dosare şi procesul său este în curs. În Israel, premierul nu dispune de nicio imunitate judiciară, dar nu trebuie să demisioneze ori să se retragă pe durata procesului său.

În plus, guvernul şi-a anunţat intenţia de a continua colonizarea în teritoriile palestiniene şi de a realiza reforme sociale care provoacă îngrijorări în special în rândul comunităţii LGBTQ, mai scrie agenţia France Presse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇