Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis duminică pe ministrul de interne şi al sănătăţii, Arie Deri, unul dintre aliații cheie, sub presiunea unei decizii a Curţii Supreme de Justiţie.
Curtea Supremă, pe care Netanyahu o acuză de interferenţe politice, a invalidat miercuri numirea lui Deri în postul de ministru de interne şi al sănătăţii, invocând mai multe condamnări ale acestuia, ultima datând din 2021 pentru evaziune fiscală, transmit agenţiile AFP şi DPA.
"Cu inima grea şi cu multă amărăciune (...) suntem constrânşi să vă revocăm din postul în guvern", a spus Netanyahu în timpul şedinţei săptămânale de guvern, în prezenţa ministrului acum demis.
Deri conduce partidul ultra-ortodox SHAS (Gardienii Sefarzi ai Torei), formaţiune care a condiţionat sprijinul pentru guvernul lui Netanyahu de prezenţa liderului său în executiv. Partidul SHAS are 11 din cele 64 de mandate parlamentare ale actualei coaliţii guvernamentale, care este cea mai de dreapta din istoria Israelului, reunind formaţiuni de dreapta, de extremă-dreapta şi ultra-ortodoxe.
Demiterea lui Deri ar putea slăbi astfel noul guvern al lui Netanyahu. Dar în acelaşi timp această decizie l-ar putea determina pe ministrul justiţiei Yariv Levin să grăbească planurile de reformare a Curţii Supreme, sau de slăbire a acesteia, conform oponenţilor guvernului de dreapta al lui Netanyahu care au organizat pe acest motiv ample manifestaţii anti-guvernamentale.
Curtea Supremă israeliană este compusă din 15 judecători, care odată numiţi rămân pe post până la vârsta de 70 de ani, iar în lipsa unei Constituţii propriu-zise, puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului.
Noul ministru al justiţiei a anunţat la începutul lunii ianuarie un plan de reforme judiciare ce include adoptarea unei clauze "derogatorii" care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme, pentru a creşte puterea politică a aleşilor şi a o reduce pe cea a magistraţilor.