Protest în Piața Victoriei: ”OUG 13 a reînviat”, ”Hoții, hoții” (Foto & Video)

Protest în Piața Victoriei: ”OUG 13 a reînviat”, ”Hoții, hoții” (Foto & Video)

Câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei, după ce Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Protestatarii care s-au adunat începând cu ora 18:00 au reclamat că politicienii ”au indexat furtul” şi că actul normativ care a trecut miercuri de votul Senatului este, de fapt, ”OUG13 indexată cu inflaţia”.

Oamenii au strigat ”OUG 13 a reînviat”, „Ați dat, ați dat liber la furat!” și ”Hoții, hoții”.

Manifestanții au avut cu ei și pancarte pe care scria: ”Ati făcut-o lată, iar ne-ați scos în stradă”, ”Iohannis, în 2017 ai fost cu noi aici. Unde esti acum?” sau ”Iar la furat, baieți?”

ADVERTISING

Printre protestatari s-au aflat și politicieni din REPER și USR.

protest-Guvern
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
protest-dezincriminare-abuz
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
protest-OUG-13
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
"OUG 13 A Înviat" - Oamenii ies în stradă după ce coaliția PSD-PNL-UDMR a reușit ce n-au reușit Dragnea și Iordache

"OUG 13 A Înviat" - Oamenii ies în stradă după ce coaliția PSD-PNL-UDMR a reușit ce n-au reușit Dragnea și Iordache

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 29 martie 2023

Manifestanții au venit și cu foi pe care scrie numele senatorilor care au votat azi proiectul de lege.

Protest spontan in Piata Victoriei:Da, e frig, dar ne adunam din ce in ce mai multi.In poza si in prima filmare vedeti...

Publicată de Diana Maria Voicu pe Miercuri, 29 martie 2023

Opoziția a inițiat protestul

Manifestaţia spontană din faţa sediului Guvernului a avut loc la iniţiativa partidelor de opoziţie, iar mobilizarea la protest s-a făcut în special pe reţelele de socializare. 

ADVERTISING

Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, a acuzat partidele din coaliţia de guvernare că au adoptat în Senat "fosta OUG 13".

"Dragnea, foştii tăi elevi te-au depăşit. Ce n-ai reuşit în 2017, au făcut acum moştenitorii tăi. PSD, PNL şi UDMR au trecut AZI în Senat fosta OUG 13. Abuzul în serviciu este dezincriminat dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 euro. Practic, dacă furi 49.999 euro, eşti ok, nu eşti cercetat penal.

Ca idee, atât costă un apartament cu două camere în provincie sau o garsonieră în Bucureşti. Diseară, colegii mei din REPER, dar şi oamenii care cred în valorile democraţiei, se strâng în Piaţa Victoriei să protesteze împotriva acestei mojicii. Ştiţi coregrafia din 2017, nu?", a scris europarlamentarul, pe Facebook.

ADVERTISING

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților. Ulterior, Ministerul Justiției a anunțat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

Cine cum a votat

Proiectul actual de lege pentru modificarea Codului Penal a fost inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022 şi a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 11 abțineri.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut. Iată lista nominală de vot.

Kovesi vrea să sesizeze CE

Parchetul European (EPPO) va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul care dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro trece și de Camera Deputaților, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru SpotMedia.ro.

Procurorul-șef al Parchetului European subliniază că dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇