Senatul dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro. Nici celebra Ordonanță 13 nu a mers așa departe. Dragnea ar fi scăpat

Senatul dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro. Nici celebra Ordonanță 13 nu a mers așa departe. Dragnea ar fi scăpat

Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

Cine cum a votat

Proiectul actual de lege pentru modificarea Codului Penal a fost inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022 şi a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 11 abțineri.

ADVERTISING

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut. Iată lista nominală de vot.

Ce prevede noua lege

Potrivit amendamentului admis în Comisia Juridică: „fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

ADVERTISING

Rareș Bogdan spune că PNL nu susține legea, Turcan promite că se schimbă la Cameră

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a afirmat că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu și le cere deputaţilor ”să corecteze varianta votată” în Senat.

”Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată!

Le cer colegilor din Camera Deputaţilor să corecteze varianta votată în această dimineaţă în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, a susţinut Rareş Bogdan, miercuri, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

La rândul său, Raluca Turcan susține că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților.

„Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților. Există două decizii ale CCR care prevăd că este nevoie de un «prag valoric al pagubei» şi o «anumită intensitate a vătămării», dar SOLUȚIA este să fixăm un plafon modic”, a scris deputatul PNL Raluca Turcan pe Facebook.

Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților. Există...

Publicată de Raluca Turcan pe Miercuri, 29 martie 2023

Reacţia Opoziţiei

Stelian Ion, fost ministru USR al Justiţiei, explică ce înseamnă acest prag: Cine face un abuz în serviciu cu o pagubă mai mică de 50.000 de euro va scăpa de răspunderea penală.

„Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediștii, peneliștii și udemeriștii tocmai au propus și vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Adică fapta prin care un funcționar public produce, cu intenție, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune.

Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD-PNL 50.000 de euro?… O nimica toată.

Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susține în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată.

Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, acuză tot pe Facebook Stelian Ion.

Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediștii, peneliștii și udemeriști tocmai au propus și vor...

Publicată de Stelian Ion pe Miercuri, 29 martie 2023

Pe această temă a reacţionat rapid pe Facebook şi fostul premier Dacian Cioloş (REPER):

"Ori PSD și PNL nu au înțeles nimic din ce i s-a întâmplat lui Dragnea, ori pur și simplu frica de pușcărie e atât de mare încât nu-i interesează că sfidează cetățenii fără rușine în fiecare sesiune parlamentară cu legi de protejare a furtului.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în calitate de lideri ai coaliției de guvernare, trebuie să retragă imediat amendamentul prin care majoritatea parlamentară introduce un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13".

Ori PSD și PNL nu au înțeles nimic din ce i s-a întâmplat lui Dragnea, ori pur și simplu frica de pușcărie e atât de...

Publicată de Dacian Cioloş pe Miercuri, 29 martie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇