DNA a reținut un fost director al Companiei Aeroporturi București, pentru șpăgi de 22,4 milioane de euro

DNA a reținut un fost director al Companiei Aeroporturi București, pentru șpăgi de 22,4 milioane de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procurorii DNA l-au reţinut pe George Alexandru Ivan, fost director al Companiei Naționale Aeroporturi București, acuzat că ar fi cerut şpăgi de 22,4 milioane de euro pentru a prelungi contractele pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni.

Procurorii l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile şi pe Bogdan Şerban Liţoi, fost director de Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).

Alături de Ivan au mai fost reţinute în dosar trei persoane, care au legătură cu firmele care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în aeroport.

George Alexandru Ivan a fost director general şi director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent fiind doar angajat. El este acuzat de trafic de influență, complicitate la trafic de influență şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

ADVERTISING

Fostul director de Management Şerban Liţoi este anchetat pentru luare de mită.

Celelalte trei persoane reţinute sunt un asociat în cadrul unei firme care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în aeroportul Otopeni, un director general al altei societăți comerciale, dar şi o persoană care nu are vreo calitate specială. Aceştia sunt acuzaţi de trafic de influență, spălare a banilor şi dare de mită.

Identitatea lor nu a fost făcută publică, dar G4Media scrie că e vorba despre firmele Millenium Pro Design si Dnata Catering.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA susţin că, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, directorul Ivan ar fi cerut printr-un intermediar 22,4 milioane de euro de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale) și de la directorul general al unei alte firme.

Banii au fost solicitaţi în două tranşe de 10 milioane de euro şi alte două de câte 1,2 milioane.

ADVERTISING

"În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului Transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general", explică DNA.

Apoi, într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, omul de afaceri asociat într-o firmă ar fi pretins de la directorul general al altei companii "folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei".

ADVERTISING

În plus, pe 14 februarie 2022, directorul Ivan "ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini".

Cât despre fostul director de Management Liţoi, în perioada 29 decembrie 2021 - 1 februarie 2023, acesta ar fi primit de la omul de afaceri 15.000 de euro pentru "aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB".

Cei patru inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ieri procurorii anticorupție au făcut 11 percheziții ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor firme în acelaşi dosar.

Reacţia lui Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacţionat spunând că ”este normal ca toţi cei care au încălcat legea să suporte consecinţele”.

”Voi sprijini în calitate de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii ancheta derulată de către Direcţia Naţională Anticorupţie la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Indiferent de numele şi funcţiile celor implicaţi, consider că este normal ca toţi cei care au încălcat legea să suporte consecinţele”, a transmis Sorin Grindeanu.

Acesta a adăugat că ”este bine că, după ani de zile în care au fost o serie de speculaţii privind anumite probleme din această companie, instituţiile statului au decis să se implice”.

”Sper să fie o lecţie pentru toţi angajaţii instituţiilor statului, care ar fi tentaţi să încalce legea. Măsurile dispuse de către Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la cei doi angajaţi ai CNAB nu le voi comenta fiind o anchetă în curs. Justiţia trebuie lăsată îşi facă treaba!”, a mai afirmat Grindeanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇