Propaganda chineză încearcă să răspândească teoria Covidului scăpat dintr-un laborator american, inclusiv cu melodii rap (Video)

Propaganda chineză încearcă să răspândească teoria Covidului scăpat dintr-un laborator american,  inclusiv cu melodii rap (Video)

Dacă OMS și numeroși oficiali americani consideră că încă nu poate fi exclusă posibilitatea ca Sars-CoV-2 să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, iată că în China teoria e că virusul provine dintr-o bază militară din SUA.

În mai, noul președinte american Joe Biden a anunțat o anchetă de 3 luni în care să se stabilească dacă pandemia e rezultatul unui accident de laborator sau virusul a fost transmis de la animale. Până atunci, teoria ”laboratorului din Wuhan” fusese respinsă de majoritatea cercetătorilor.

Acum, pe măsură ce raportul acelei anchete trebuie să apară, China a întețit ”contraofensiva”. În ultimele săptămâni a început să se răspândească teoria că virusul a fost făcut de americani și eliberat spre populație dintr-o bază militară din Maryland, Fort Detrick, aflată la 80 de kilometri de Washington DC, potrivit BBC.

ADVERTISING

Este cunoscut că în trecut baza a fost centrul de desfășurare a programului american de arme biologice. Acum, aici sunt laboratoare biomedicale unde sunt cercetate virusuri precum cele responsabile de Ebola sau variolă.

Există deja numeroase postări pe rețelele de socializare care întrețin teoria în China și chiar și cântece rap pe acest subiect.

Un astfel de cântec interpretat de o formație apropiată partidului unic, CD Rev, în care versurile vorbesc despre un ”complot abject” al americanilor, a fost popularizat de curând de Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China.

ADVERTISING

Versurile sunt în limba engleză și subtitrate în chineză.

Drop the Beat! OPEN THE DOOR TO FORT DETRICK!

Zhao este cunoscut pentru stilul său acid de a face ”diplomație” și a vorbit încă de anul trecut, în mai multe mesaje pe Twitter, despre teoria ”originii americane”, indicând Fort Detrick ca sursă.

El cerea ca SUA să permită experților să ancheteze baza, așa cum China a permis echipei internaționale să viziteze laboratorul din Wuhan.

De amintit însă că experții internaționali au fost îndelung împiedicați să ajungă în China și li s-au pus continuu bețe în roate și după ce, într-un final, au fost primiți în Wuhan.

ADVERTISING

Mesajele lui Zhao au fost preluate de mai mulți politicieni chinezi, iar televiziunea de stat chiar a difuzat un material prezentat drept documentar, intitulat ”Istoria neagră a Fort Detrick”. Producția vorbește despre accidente de laborator ce ar fi avut loc în 2019. Amintim că primele cazuri de COVID au apărut în Wuhan în iarna lui 2019.

Un hashtag lansat pe acest subiect are deja peste 100 de milioane de vizualizări pe Weibo, versiunea chinezească a Twitter.

Tabloidul naționalist chinez Global Times a pus și un nume în tot acest scenariu - cel al dr. Ralph Baric, medic american specializat în coronavirusuri și cercetător la Fort Detrick.

De altfel, tabloidul a și lansat o petiție online cerând oamenilor să o semneze ca să solicite Organizației Mondiale a Sănătății să ancheteze Fort Detrick. Susține că are peste 25 de milioane de semnături.

Experții spun că eforturile de propagandă sunt foarte mari din partea autorităților din China și vizează întreaga lume, nu doar propriii cetățeni. De exemplu, în iulie, ambasada Elveției în China a fost nevoită să dea lămuriri publice după ce presa chineză cita un ”cercetător elvețian” pe nume Wilson Edwards care critica SUA. Diplomații au anunțat că nu există niciun cetățean elvețian cu acel nume și au catalogat totul drept fake news.

Graphika, o companie care face analize pe rețelele de socializare, a identificat o întreagă rețea de conturi false Twitter, Facebook și YouTube care promovează teoria Fort Detrick.

Citește mai multe despre COVID și ce s-au creat în jurul apariției sale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇