Douăzeci de cercetători americani revin la ipoteza că la originea SARS-CoV-2 ar fi fost un accident de laborator la Wuhan

Douăzeci de cercetători americani revin la ipoteza că la originea SARS-CoV-2 ar fi fost un accident de laborator la Wuhan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Douăzeci de cercetători atestă, într-o scrisoare publicată în revista americană Science, originea accidentală a noului coronavirus SARS-CoV-2, şi atribuie vina Institutului de Virusologie din localitatea Wuhan (foto) din China, care a fost îndepărtată în mod eronat, consideră ei, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cercetătorii au publicat această scrisoare joi, la câteva ore după după dezvăluirea pe Twitter a trei lucrări universitare, realizate în perioada 2014-2019 la Institutul de Virusologie din Wuhan.

ADVERTISING

Cele trei lucrări - difuzate pe contul anonim al unui cercetător - au rămas până acum în arhive, în pofida unor informaţii importante pe care le conţin.

Nemulțumiți de concluzii

În mai 2020, o echipă OMS însărcinată să studieze originea virusului estima drept ”probabilă sau foarte probabilă” ipoteza unui ”incident zoonotic”, în detrimentul unui incident uman, pe care-l cataloga drept ”extrem de puţin probabil”, însă ”fără ca vreo concluzie să favorizeze în mod clar ipoteza unei răspândiri naturale sau a unui accident de laborator”, apreciază cercetătorii.

ADVERTISING

Această concluzie a fost stabilită, afirmă ei, de către partea chineză a echipei OMS.

”Cele două ipoteze au primit aceeaşi consideraţie”, subliniază cercetătorii în această scrisoare.

Sub semnul întrebării

Cele trei lucrări publicate joi scot la iveală incorenţe cu datele furnizate de către Institutul de Virusologie din Wuhan, de la începutul pandemiei de Covid-19, cu privire la numărul şi natura coronarovirusurilor conservate în laborator şi cu privire la experienţele efectuate cu aceste virusuri.

Mai mulţi experţi consultaţi de către cotidianul Le Monde declară că cele trei lucrări universitare pun în discuţie integritatea secvenţelor genetice publicate în ultimele luni de către instituţia de cercetare din Wuhan în explicarea apariţiei SARS-CoV-2.

ADVERTISING

Cercetătorii americani de nivel înalt îndeamnă la o anchetă ”transparentă şi obiectivă” şi să nu se favorizeze nicio ipoteză, atât timp cât nu se culeg date suplimentare.

Între semnatarii scrisorii se află microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford, virusologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington şi microbiologul Ralph Baric, considerat unul dintre cei mai buni specialişti mondiali în coronavirusuri, care a colaborat îndeaproape cu Institutul de Virusologie din Wuhan.

Află mai multe despre ipotezele cu privire la originea noului coronavirus:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇