Șeful experților OMS care anchetează originea pandemiei de Covid: Scăparea virusului dintr-un laborator din Wuhan, un excelent scenariu de film

Șeful experților OMS care anchetează originea pandemiei de Covid: Scăparea virusului dintr-un laborator din Wuhan, un excelent scenariu de film

Conducătorul experţilor OMS care anchetează la Wuhan originea pandemiei Covid-19, Peter Ben Embarek, pare să îndepărteze teza unei ”scăpări” a virusului dintr-un laborator din oraş – un ”scenariu excelent” de film, în opinia sa, într-un interviu acordat AFP.

Peter Ben Embarek face parte dintre cei zece cercetători ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care au sosit luna trecută în China cu scopul de a ancheta cu privire la apariţia Covid-19.

Echipa a vizitat miercuri Institutul de Virusologie din Wuhan, acuzat de către fostul preşedinte american Donald Trump de faptul că a lăsat să ”scape” virusul de la unul dintre laboratoarele sale - accidental sau nu.

ADVERTISING

Acesta este cel mai controversat loc vizitat până acum de către delegaţia OMS.

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune, începând din 2012, de un laborator de înaltă securitate, de tip P3 (”patogen clasa 3”), care studiază numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri.

Instituţia deţine, de asemenea, un laborator de tip P4 - pentru patogeni şi mai perculoşi, un laborator cu un nivel de securitate şi mai mare - care poate primi tulpini ca Ebola, şi pe care OMS l-a putut vizita.

Înainte de a pleca din postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul către institut.

ADVERTISING

”Dacă începem să urmărim şi să vânăm fantome de colo-colo, nu vom ajunge niciodată nicăieri”, apreciază Peter Ben Embarek, contactat telefonic de către AFP.

Toate acestea ar putea reprezenta ”scenarii excelente pentru filme şi seriale”, mai consideră şeful experţilor OMS.

El promite însă ”să urmărească ştiinţa şi faptele” pentru a trage o concluzie definitivă cu privire la originea pandemiei Covid-19.

Citește și alte informații despre teoria creării Covid-19 în laborator

Oamenii de știință de la laboratorul din Wuhan au recunoscut că au fost mușcați de lilieci cu Covid

ADVERTISING

La un an de la primul deces provocat de COVID, experţii OMS au primit undă verde să meargă în China UPDATE

Trump este în continuare supărat pe China din cauza coronavirusului: Ar fi putut să oprească epidemia, dar nu a făcut-o


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇