Procurorul general îi acuză de gravă neglijență pe judecătorii care au decis eliberarea interlopilor criminali de la Padina

Procurorul general îi acuză de gravă neglijență pe judecătorii care au decis eliberarea interlopilor criminali de la Padina

Procurorul general Alex Florența a sesizat, marți, Inspecția Judiciară, în cazul celor doi judecători de la Curtea de Apel Ploiești care au decis eliberarea din arest preventiv a interlopilor acuzaţi de crima din februarie, de la petrecerea vedetelor de la Padina.

Procurorul general îi acuză pe magistraţi de „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”.

Florenţa îi mai acuză pe cei doi judecători şi de "lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror".

"Printr-o încheiere din data de 15 mai 2024, cei doi judecători au admis contestaţia formulată de trei inculpaţi (acuzați de săvârșirea infracțiunii de omor într-un dosar penal instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița) şi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu.

ADVERTISING

Fără a pune în discuție puterea de lucru judecat a încheierii menționate, s-a apreciat că faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate și, implicit, reîntoarcerea inculpaților în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

De asemenea, faptele judecătorilor de a nu motiva în concret în cuprinsul încheierii care sunt motivele care să justifice înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror", anunţă Ministerul Public pe Facebook.

Motivarea instanţei a fost halucinantă

Iată decizia care l-a revoltat pe procurorul general. Curtea de Apel Ploieşti a hotărât acum trei săptămâni scoaterea din arest preventiv a fraţilor Marin Laurenţiu, Marin Louis-Justin şi Marin George-Armando, inculpaţi pentru uciderea unui om de afaceri, într-o pensiune din Padina, judeţul Dâmboviţa, la renumita petrecere unde au fost prezente şi vedete din showbiz.

ADVERTISING

Judecătorii admit în motivare că există probe că cei trei au comis faptele, dar asta nu e suficient ca să fie ţinuţi după gratii.

Instanţa subliniază că „măsurile preventive dispuse iniţial nu mai sunt necesare, în vederea bunei desfăşurări a procesului penal, neexistând probe sau indicii că inculpaţii s-ar sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată sau că ar pregăti săvârşirea unei alte infracţiuni”.

Completul de judecată reţine, de asemenea, că niciunul dintre cei trei nu are antecedente penale.

”Simpla bănuială de participare la săvârşirea altor infracţiuni ori simpla temere de recidivă nu legitimează prin ea însăşi menţinerea stării de detenţie preventivă”, argumentează magistraţii, adăugând că „raportat la împrejurările şi modul de desfăşurare a activităţii infracţionale imputate, dar şi la persoanele inculpaţilor, cu siguranţă gravitatea faptelor nu poate constitui singurul temei de apreciere a pericolului social pentru ordinea publică”, arată motivarea citată de News.ro.

ADVERTISING

Fraţii Marin sunt suspectaţi că, în noaptea de 10 spre 11 februarie, au ucis un bărbat, într-un hotel din Padina, în timpul unei petreceri. Ei se aflau în arest preventiv din 12 februarie. 

Victima a intrat în conflict cu cei trei interlopi după ce aceştia au făcut referiri la soţia sa, iar el i-a luat femeii apărarea. Bărbatul ucis era un om de afaceri cunoscut în Târgovişte.

Cei trei bărbaţi sunt fiii celei autointitulate ”Vrăjitoarea Sidonia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇