Ministerul Justiției și Parchetul General ascund nota de plată a escapadei Gorghiu - Florența în Brazilia. Costurile, pe surse

Ministerul Justiției și Parchetul General ascund nota de plată a escapadei Gorghiu - Florența în Brazilia. Costurile, pe surse

În urmă cu mai bine de două săptămâni, mai precis pe 14 aprilie, trimiteam la birourile de presă ale Ministerului Justiției și PICCJ câte o solicitare de precizări în privința a ceea ce la momentul respectiv era o misterioasă vizită, împreună, a șefilor celor două instituții tocmai în Brazilia, fără vreo agendă publică și în destul de mare secret.

Apăruseră deja în presa braziliană informații despre această vizită și despre delegația remarcabilă care s-a dus acolo, pe bani publici.

Screenshot-2024-04-29-225215
Foto: Facebook Curtea de Justiție Brazilia

Potrivit brazilienilor, din delegația românească au făcut parte pe lângă Alina Gorghiu și Alex Florența, și şefa ICCJ, Alina Corina Corbu, secretarul general adjunct al MJ Cătălin Oțel, și Georgian Pop, șeful Administrației Rezervelor Naționale.

Imagem-1

Total atipic pentru o deplasare externă, dna ministru Gorghiu nu a cerut pentru vizita în Brazilia nicio lucrare vreunei direcții de specialitate.

ADVERTISING

Am solicitat, așadar, Ministerului Justiției să precizeze toate detaliile vizitei, inclusiv, desigur, costurile, componența completă a delegației și ce treabă a avut acolo fiecare membru, precum și motivul pentru  care pe agenda publică a dnei ministru nu apărea nici cea mai mica referire la vizita respectivă.  

Am solicitat şi Ministerului Public să precizeze detaliile, inclusiv costul din bani publici, ale vizitei în Brazilia a dlui procuror general Alex Florența și câte vizite externe a mai făcut dl Alex Florența de la începutul mandatului, durata și costul însumate ale acestora.

De la PICCJ am primit a doua zi, pe 15 aprilie, număr de înregistrare, Ministerul Justiției nu a considerat necesar să procedeze la fel.

Pe 25 aprilie, după 10 zile, Ministerul Public mi-a comunicat că mai are nevoie de timp.

Screenshot-2024-04-29-213502

Este greu de înțeles de ce  „lucrarea necesită un interval de timp mai mare pentru soluționare”. Costurile vizitei în Brazilia, încheiată de câteva zile, erau probabil încă pe masa de la contabilitate: cazare, bilete de avion, câteva chitanțe, eventual diurna.

Iar dacă pentru restul vizitelor în străinătate ale dlui Florența este nevoie de atâta muncă de sistematizare, înseamnă că ele au fost extrem de multe și cu costuri foarte mari? Doar așa se explică dificultatea de a da un răspuns punctual în 10 zile.

Ministerul Justiției a depășit termenul de 10 zile fară nicio reacție, încălcând grosier Legea 544 privind accesul la informațiile de interes public.

Nu ar fi pentru prima data când Ministerul Justiției condus de dna Gorghiu încalcă legea. În ianuarie am făcut o solicitare la care nici până astăzi nu mi-a dat vreun răspuns. Sigur, și absența unui răspuns este unul.  

Surse din MJ spun că întârzierea este provocată de faptul că nimeni nu are deocamdată curajul să-și asume o minciună într-un răspuns oficial, iar costurile reale ale distracției din Brazilia sunt cam mari pentru a nu stârni un scandal. Așa că lucrarea a tot fost returnată, poate, poate se găsește cineva să mai taie din cifre. 

Sursele diplomatice spun ca a fost o cazare într-un club de lux, cu prețuri pe măsură, Palácio Tangará Sao Paulo. 500 de euro/noapte cea mai ieftină cameră. Cel care s-ar fi ocupat ca totul să fie la superlativ ar fi fost dl Oțel. Sursele SpotMedia.ro spun că doar biletele de avion ar fi costat 13 mii de lei/persoană.

Dacă tragem linie, ministrul Justiției și procurorul general pleacă împreună într-o vizită aproape secretă în Brazilia, cu o agendă nepublică și refuză să dea detalii despre costurile din bani publici ale acestei deplasări. Ministerul Justiției este unul dintre cele căruia bugetul nu îi ajunge până la finalul anului.

Mai mult, două instituții foarte importante pentru aplicarea legii o încalcă și se dau de ceasul morții să coafeze realitatea pentru ca doi înalți demnitari să nu fie obligați să recunoască oficial câți bani publici au spart pe escapada lor inutilă pentru contribuabil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇