Procurorii DNA Constanța și-au dat demisia în bloc, după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat UPDATE Ministrul Justiției vorbește de loialitate

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisia în bloc, după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ministrul Justiției vorbește de loialitate

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisia în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța.

Noul șef DNA Constanța a declarat că aceștia au solicitat încetarea activității în cadrul DNA începând cu 7 mai 2024 şi că ”respectă decizia colegilor săi”.

”În data de 27.02.2024, 5 procurori din 7 au trimis cereri către secția de procurori din cadrul CSM de încetare a activității în cadrul DNA, ST Constanța, începând cu data de 07.05.2024”, a transmis procurorul Mihai Stanciu pentru Info Sud-Est și G4Media.

ADVERTISING

Totodată, el a declarat pentru News.ro. că urmează să identifice alţi procurorii care să vină să lucreze în cadrul Serviciului Teritorial Constanţa. 

“Urmează ca Secţia să se pronunţe cu privire la data efectivă de la care îşi vor înceta activitatea şi unitatea de parchet unde vor continua să lucreze în continuare. Este o perioadă de graţie de două luni în care trebuie să identific alţi procurori care să vină să lucreze în cadrul Serviciului. Am convingerea că voi reuşi acest lucru şi că voi pune Serviciul înapoi acolo unde îi este locul. Vreau să fac o analiză a dosarelor care sunt în lucru, să vedem fiecare ce ar putea să soluţioneze pentru a mai reduce din stocul de dosare”, a afirmat Mihai Stanciu. 

ADVERTISING

La rândul lui, şeful DNA, Marius Voineag, a declarat că ”le mulțumește pentru întreaga lor activitate”.

Citeşte şi analiza Spot Nenumărate minciuni ale lui Marius Voineag la bilanțul DNA. Cel mai prost bilanț al anticorupției

Procurorii demisionari sunt Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu și Constantin Conortos. Andrei Bodean, care a ocupat funcţia de procuror şef al DNA Constanţa până în urmă cu câteva zile, a confirmat miercuri, pentru News.ro, că va părăsi instituția începând cu 7 mai. El a precizat că după data respectivă urmează să activeze în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Andrei Bodean nu a dorit să comenteze motivul pentru care va pleca.

ADVERTISING

Astfel, DNA Constanța rămâne doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.

Surse judiciare susțin că procurorii care pleacă din DNA Constanța vor lucra în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Viorel Teliceanu, și care înregistrează un deficit mare de procurori.

Demisiile procurorilor vin după ce aceștia au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultați și nu au avut prioritate în desemnare la șefia DNA Constanța.

Ce spune ministrul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că a discutat cu procurorul şef al DNA, în urma demisiei procurorilor din Constanţa, pentru a se sigura că nu există probleme în derularea activităţii. Ea a precizat că loialitatea unui procuror nu trebuie să fie faţă de şefi, ci faţă de instituţie şi că vor depăşi şi această sincopă, adăugând că responsabilitatea trebuie să fie cuvântul de ordine în tot sistemul judiciar.

”Îmi doresc ca genul acesta de abordare, pe viitor, să nu o vedem repetată, pentru că este un moment care afectează instituţia, iar instituţia, în general, că vorbim de DNA Constanţa, sau orice altă componentă a sistemului judiciar, trebuie să dea un mesaj de coerenţă şi de seriozitate. Loialitatea unui procuror nu trebuie să fie faţă de şefi, ci trebuie să fie faţă de instituţie şi îmi doresc, ca ministru al Justiţiei, să transmit acest mesaj către toţi”, susţine ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că, până una alta, încetarea activităţii acelor procurori este o decizie care va fi luată de secţia de procurori a CSM, nu încetează imediat prin hârtia pe care au depus-o.

”Înţeleg că oricum termenul cu care îşi doresc încetarea activităţii este undeva la jumătatea lunii mai, dacă nu mă înşel, ca atare vom depăşi şi această sincopă în derularea activităţii dar îmi doresc ca responsabilitatea să fie cuvânt de ordine în orice instituţie din sistemul judiciar”, a mai spus Gorghiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇