Procurorul șef DNA Marius Voineag s-a încurcat din nou în propriile minciuni referitoare la sensibilul dosar al achizițiilor SRI, pentru care a fost executat profesional un procuror, și în interval de o săptămână a ajuns să nu mai fie de acord cu sine însuși. Mai precis, contrazice pentru SpotMedia.ro afirmații ferme făcute de el însuși “fără probleme” în interviul acordat G4media.ro din 5 februarie 2024.
Dan Tăpălagă i-a cerut, cu acea ocazie, lui Marius Voineag să dea explicații în privința revocării intempestive a fostului șef al serviciului militar din DNA, Liviu Lascu, și despre clasarea dosarului achizițiilor SRI pe care acesta îl instrumenta.
După ce a turnat mai multe minciuni, demontate în dreptul la replică remis de procurorul Lascu (voi reveni pe larg mai jos), dl Voineag și-a arătat disponibilitatea “fără probleme” să pună la dispoziția presei ordonanța de clasare care să-i susțină afirmațiile despre dosarul SRI.
I-am cerut imediat dlui Voineag să îmi remită ordonanța de clasare a dosarului SRI.
După o săptămână de gândire, dl Marius Voineag a decis că nu mai este de acord cu sine însuși și nu poate furniza ordonanța de clasare “fără probleme. Vă pun fără probleme la dispoziție. Absolut, nici nu se pune problema”. Motivele invocate sunt două:
și
Aici răspunsul integral al DNA
Deci din două una:
1.Ori dl Marius Voineag este complet incompetent și habar nu are ce documente poate remite sau nu presei, oficial, și are nevoie că Biroul de Informare și Relații Publice să îi facă o schemă.
2.Ori pe dl Voineag l-a luat gura pe dinainte, mizând poate pe faptul că ordonanța de clasare nu îi va fi efectiv cerută până la urmă. A urmat replica revelatoare a procurorului Lascu și dl Voineag a realizat că minciuna îi va dovedită oficial, iar lumea se va lamuri că în cazul SRI a fost decisă o clasare – mușamalizare, menită să asasineze un dosar care putea ajunge în locuri foarte periculoase.
Lanțul de minciuni
În luna mai 2023, procurorul Lascu a fost revocat de la șefia serviciului militar, la numai 2 luni după ce fusese delegat acolo în unanimitate de CSM, pentru 6 luni, și în timp ce se afla în procedură de concurs pentru titularizare pe funcție.
Marius Voineag nu a invocat niciun motiv pentru această revocare, nu a prezentat nicio evaluare a activității procurorului Lascu, care înainta rapid, inclusiv cu percheziții și audieri, într-un dosar privind achiziții făcute de SRI.
În octombrie 2023, dosarul SRI a fost clasat, după cum a recunoscut DNA pentru SpotMedia.ro.
În interviul pentru G4media, dl Voineag a mințit și despre motivele clasării, și despre persoanele implicate în cauză.
Procurorul Lascu a demontat aceste minciuni într-un drept la replică în care arată :
- SRI a plătit integral 2,4 milioane de lei, unei societăți comerciale pentru echipament destinat trupelor de intervenție.
- pentru aceste plăți, angajații SRI au semnat documente de recepție care au atestat intrarea în întregime, în depozit, a echipamentului.
- de fapt, mai mult de jumătate din achiziție nu a fost livrată, deci documentele de recepție erau false.
- în cauză au fost cercetați în calitate de suspecți 6 angajați ai SRI, dintre care 2 ofițeri superiori (șefi ai unor compartimente și servicii), 1 subofițer și 3 angajați civili. Urmau să fie cercetați ofițeri din cadrul serviciului financiar și din conducerea unității, existând bănuiala legitimă că membrii comisiilor nu au acționat în această manieră din proprie inițiativă și fără știința șefilor lor.
„Ceea ce precizează domnia sa (Marius Voineag n-red.), despre inexistența infracțiunilor dacă ’bunurile au venit, și au venit cu întârziere, după procedura achiziției’, este de-a dreptul surprinzător, dacă nu șocant.
Carevasăzică, dacă anumite persoane atestă prin documente că echipamentul a intrat în întregime în gestiune, deși în realitate nu a intrat decât o parte, și alte persoane care au știut despre aceste aspecte au achitat întreaga sumă de bani, și nu corespunzător numărului de repere livrate efectiv, ele nu se fac responsabile penal, potrivit opiniei domnului Voineag, dacă peste câteva luni marfa este adusă, în completare.
Este surprinzător pentru o persoană având funcția domnului Voineag să nu știe că există un moment al consumării infracțiunilor, atât în cazul falsurilor, cât și al abuzului în serviciu, care în speța respectivă s-au produs la întocmirea actelor în fals, respectiv la luarea deciziei de efectuare a plății pentru marfa nelivrată.
O completare ulterioară (cu întârziere, ca să folosesc termenul domniei sale) poate fi luată în considerare doar ca o circumstanță atenuantă dar, nicidecum, ca o cauză de exonerare a răspunderii penale. Cu alte cuvinte, dacă acesta a fost motivul clasării, atunci, el este unul profund viciat și nelegal, iar circumstanțele adoptării acestei soluții trebuie să fie serios reanalizate”, explică procurorul executat Liviu Lascu.
Dacă procurorul Lascu ar fi mințit, dl Voineag ar fi avut tot interesul să publice ordonanța care să restabilească adevărul. Răzgândirea dlui Voineag arată unde e minciuna.
Încă o minciună
După ce i-a demascat minciunile privind dosarul SRI, procurorul Lascu a mai fost atacat cu una de Marius Voineag. Acesta a pretins într-un interviu ulterior că:
Din nou, ori dl Voineag este cras incompetent și nu știe legea, ori este mincinos.
Conform art. 27 lit. g) din Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-șef secție îndeplinește următoarele atribuții: ,,verifică legalitatea și temeinicia soluțiilor de clasare și de renunțare la urmărirea penală dispuse de procurorii șefi ai serviciilor din cadrul direcției și de către procurorii militari ai direcției, în raport cu obiectul cauzelor, respectiv infracțiuni de corupție ori infracțiuni asimilate acestora;
Deci nu șeful de serviciu, ci șeful de secție avea atribuția verificării clasării în cazul “Ferma Dacilor”. Șef de secție era Paul Dumitriu, promovat de domnul Marius Voineag în funcția de prim adjunct al domniei sale.
Dacă soluția de clasare în cazul "Ferma Dacilor", dispusa de colonelul magistrat Mihai Gheorghe, era una netemeinică sau nelegală, o putea infirma nu procurorul șef de serviciu Lascu, ci doar procurorul șef de secție Paul Dumitriu.