Procurorul general i-a trimis lui Iohannis cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pentru Tăriceanu

Procurorul general i-a trimis lui Iohannis cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pentru Tăriceanu

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale faţă de Călin Popescu-Tăriceanu.

"În cursul zilei de azi, 12 ianuarie 2020, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui României referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană care la data faptelor avea funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită", a precizat Parchetul General, într-un comunicat.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a cerut luni președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală față de Călin Popescu Tăriceanu, care era premier la data faptelor respective, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor, Tăriceanu ”ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”.

Suma, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, spun procurorii.

DNA amintește că pe 7 noiembrie 2018 a fost sesizat Senatul pentru încuviințarea efectuarii urmăririi penale față de Tăriceanu, (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Apoi, spune DNA, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.

Astfel, procurorii spun că în urma administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au dus la cererea de acum.

Tăriceanu spune că acuzațiile sunt aberații

Imediat după anunțul DNA de luni, Tăriceanu a reacționat la un post de televiziune, afirmând că este genul de dosar făcut pe considerente politice.

”Ştiu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare şi anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură.

Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17.000 de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea. E o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni, la Antena 3, citat de News.ro.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!