Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru abuz în serviciu, în cazul mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

Și Marciu a fost trimis în judecată, în același dosar.

Tăriceanu este acuzat că nu a invalidat mandatul de senator al lui Cristian Marciu, ținând cont că acesta se afla în stare de incompatibilitate.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpați, senatori în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. și a complicității la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat).

Parchetul General

Marciu nu avea dreptul să fie senator

Potrivit procurorilor, Cristian Marciu avea interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă și irevocabilă o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal).

Cu toate acestea, el a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României.

”În această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări etc.)”, precizează Parchetul.

Tăriceanu trebuia să îi invalideze mandatul

În ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu, procurorii spun că, deși se afla la șefia Senatului, nu a invalidat mandatul de senator al lui Marciu.

Astfel, el ”a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare”.

Față de cel de al doilea inculpat, s-a reținut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor) și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare.

Parchetul General

Totodată, spun procurorii, Tăriceanu l-a ajutat pe Marciu ”să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate”.

Trimiterea în judecată a doi senatori - SUPC – PÎCCJ COMUNICATBiroul de informare și relații publice din cadrul...

Posted by Ministerul Public on Tuesday, December 15, 2020

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!