Procurorii militari cercetează intervenția pompierilor la Crevedia

Procurorii militari cercetează intervenția pompierilor la Crevedia

Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a deschis un dosar in rem în care se efectuează cercetări în legătură cu modul de intervenţie a pompierilor la incendiul de la Crevedia.

Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea Militară Bucureşti, urmând ca procurorii să stabilească dacă au fost respectate procedurile în cazul intervenţiei pompierilor, au declarat surse judiciare citate de Agerpres.

Ancheta a fost deschisă după ce în explozie au fost rănite 58 de persoane, dintre care 43 sunt cadre ale MAI.

ADVERTISING

Context

Mai multe explozii puternice au avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, explozii care au fost urmate de un incendiu masiv, care s-a manifestat agresiv.

În urma primei explozii, opt persoane au fost rănite grav, dintre care patru intubate și una decedată.

Ulterior a mai avut loc o explozie puternică, a explodat o cisternă, care a dus la rănirea a 26 de pompieri, din care unul este intubat, și a altor victime civile.

În total au ajuns la spital 58 de răniți, din care 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

ADVERTISING

Intervenția a fost una foarte dificilă, existând mereu riscul unei noi explozii.

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de peste 800 de metri, fiind evacuați circa 3.000 de oameni din casele lor. Traficul pe DN 1A a fost blocat complet.

S-au format o celulă de criză la MAI și una la Ministerul Sănătății, 12 spitale din București și 2 din țară fiind pregătite să primească răniții. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, mai mulți răniți fiind deja transportați la spitale din străinătate.

ADVERTISING

Duminică, în jurul orei 00:45, ISU Dâmbovița a anunțat că incendiul a fost localizat, pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, iar echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.

Iar în jurul orei 03:00, a fost dezactivat și Planul Roşu de Intervenţie.

Duminică dimineață, circulaţia era în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului.

8 case au ars și 11 sunt afectate, tuturor familiilor evacuate li se vor pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă şi le vor fi acordate ajutoare, a anunțat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Aici este situația în acest moment a victimelor de la incendiul din Crevedia: A murit o femeie internată la Floreasca, soția bărbatului care a murit ieri. Patru victime au ajuns la spitale din afară

Din primele informații, firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau 4 cisterne încărcate cu GPL, dar localnici intervievați de televiziunile de știri spun că după ora 18 puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL. Autoritățile au furnizat duminică lista controalelor și a sancțiunilor aplicate pentru stația unde a avut loc tragedia.

Potrivit unor surse, prima explozie a pornit de la o țigară fumată de una dintre persoanele care participau la transferul de GPL între două dintre cisternele aflate în spațiul fostei stații GPL.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇