Lista acțiunilor de control și a sancțiunilor aplicate de autorități pentru stația GPL care a provocat tragedia de la Crevedia. Toate instituțiile știau

Lista acțiunilor de control și a sancțiunilor aplicate de autorități pentru stația GPL care a provocat tragedia de la Crevedia. Toate instituțiile știau
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Adjunctul şefului ISU Dâmboviţa, colonelul Benone Duduc, a prezentat, duminică, succesiunea acțiunilor de control și sancțiunile aplicate de-a lungul timpului la firma care opera stația GPL din Crevedia, unde sîmbătă au avut loc mai multe explozii și un incendiu care s-au soldat cu 58 de victime.

Din primele informații, firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau 4 cisterne încărcate cu GPL, dar localnici intervievați de televiziunile de știri spun că după ora 18 puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL. Autoritățile au furnizat duminică lista controalelor și a sancțiunilor aplicate pentru stația unde a avut loc tragedia. Pe surse, prima explozie a pornit de la două persoane care transferau GPL de la două dintre cisternele aflate în spațiul fostei stații GPL.

ADVERTISING

Iată cronologia acțiunilor de control și a sancțiunilor aplicate:

  • octombrie 2011 - Obiectivul a fost autorizat de către ISU Dâmboviţa în luna octombrie 2011 ca instalaţie de tip schit pentru distribuţia de GPL la autovehicule cu capacitate de 4.000 de litri.
  • 30 iulie 2020 - în urma unor sesizări se efectuează un control inopinat la acest obiectiv şi se constată că nu se respectă măsurile de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu în anul 2011, respectiv acea instalaţie tip monobloc a fost mutată pe amplasament şi nu mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiie de securitate la incendiu. În consecinţă, ISU constată pierderea autorizaţiei şi totodată constată utilizarea unei pompe neomologate pentru transferarea GPL-ului dintr-o cisternă în cealaltă şi aplică şi sancţiunea contravenţională de 10.000 de lei.
  • iulie 2020 - În urma controlui din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Regstrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia.
  • 28 septembrie 2020 - se efectuează un nou control inopinat, se constată că obiectivul fucţiona în continuare, se constată funcţionarea ca faptă contravenţională, fără autorizaţia de securitate la incendiu şi se aplică sancţiunea contravenţională de 30.000 de lei şi de asemenea se constată pe amplasament un rezervor neomologat din care se transfera GPL şi se mai aplică o sancţiune de 10.000 de lei. În total, sancțiuni de 40.000 de lei
  • 30 septembrie 2020 - societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia şi se notifică Registrul Comerţului care emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea AGA
  • 13 octombrie 2020 - societatea notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului.
ADVERTISING

Corpul de Control al Ministerului Economiei verifică dacă existau instalații autorizate GPL

Și ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunțat că a cerut Corpului de Control să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziilor din Crevedia.

El susține că din documentele prezentate de instituţie până acum reiese că acolo nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR, deci orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut exista în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal.

”În baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineaţă, reiese că la acea locaţie nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR.

Pe amplasament a existat o instalaţie autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014. Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalaţie a fost amplasată la Botoşani.

ADVERTISING

Aceste aspecte vor fi verificate de către Corpul de Control. Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut existenta în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal”, a precizat Oprea.

Context

Mai multe explozii puternice au avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, explozii care au fost urmate de un incendiu masiv, care s-a manifestat agresiv.

În urma primei explozii, opt persoane au fost rănite grav, dintre care patru intubate și una decedată.

Ulterior a mai avut loc o explozie puternică, a explodat o cisternă, care a dus la rănirea a 26 de pompieri, din care unul este intubat, și a altor victime civile.

În total au ajuns la spital 58 de răniți, din care 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

Intervenția a fost una foarte dificilă, existând mereu riscul unei noi explozii.

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de peste 800 m, fiind evacuați circa 3.000 de oameni din casele lor. Traficul pe DN 1A a fost blocat complet.

S-au format o celulă de criză la MAI și una la Ministerul Sănătății, 12 spitale din București și 2 din țară fiind pregătite să primească răniții. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, mai mulți răniți fiind deja transportați la spitale din străinătate.

Duminică, în jurul orei 00:45, ISU Dâmbovița a anunțat că incendiul a fost localizat, pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, iar echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.

Iar în jurul orei 03:00, a fost dezactivat și Planul Roşu de Intervenţie.

Duminică dimineață, circulaţia este în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului.

8 case au ars și 11 sunt afectate, tuturor familiilor evacuate li se vor pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă şi le vor fi acordate ajutoare, a anunțat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Aici sunt centrele unde pot merge cei care vor să doneze sânge pentru cei răniți sau arși în incendiul de la Crevedia.

Aici situația în acest moment a victimelor de la incendiul din Crevedia: A murit o femeie internată la Floreasca, soția bărbatului care a murit ieri. Patru victime au ajuns la spitale din afară

Mai multe detalii despre proprietarul stației și tatăl acestuia, un primar PSD cu avere uriașă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇