Mai multe explozii puternice au avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, explozii care au fost urmate de un incendiu masiv, care s-a manifestat agresiv.
În urma primei explozii, opt persoane au fost rănite grav, dintre care patru intubate și una decedată.
Ulterior a mai avut loc o explozie puternică, a explodat o cisternă, care a dus la rănirea a 26 de pompieri, din care unul este intubat, și a altor victime civile.
În total au ajuns la spital 58 de răniți, din care 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi). Duminică a mai murit o persoană, soția celui decedat sâmbătă, care avea arsuri de gradul 3 și 4 pe 95% din corp.
Intervenția a fost una foarte dificilă, existând mereu riscul unei noi explozii.
A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de peste 800 m, fiind evacuați circa 3.000 de oameni din casele lor. Traficul pe DN 1A a fost blocat complet.
S-au format o celulă de criză la MAI și una la Ministerul Sănătății, 12 spitale din București și 2 din țară fiind pregătite să primească răniții. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, mai mulți răniți fiind deja transportați la spitale din străinătate.
Duminică, în jurul orei 00:45, ISU Dâmbovița a anunțat că incendiul a fost localizat, pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, iar echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.
Iar în jurul orei 03:00, a fost dezactivat și Planul Roşu de Intervenţie.
Duminică dimineață, circulaţia este în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului.
8 case au ars și 11 sunt afectate, tuturor familiilor evacuate li se vor pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă şi le vor fi acordate ajutoare, a anunțat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
021.206.93.97 și 021.206.93.98 sunt numerele la care rudele victimelor pot suna pentru a afla informații despre starea acestora.
Aici situația în acest moment a victimelor de la incendiul din Crevedia. 12 pacienți sunt sau vor fi transportați la spitale din afară.
Din primele informații, firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau 4 cisterne încărcate cu GPL, dar localnici intervievați de televiziunile de știri spun că după ora 18 puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL. Autoritățile au furnizat duminică lista controalelor și a sancțiunilor aplicate pentru stația unde a avut loc tragedia.
Pe surse, prima explozie a pornit de la o țigară fumată de una dintre persoanele care participau la transferul de GPL între două dintre cisternele aflate în spațiul fostei stații GPL. Iată care sunt și primele concluzii ale procurorilor.
Desfășurarea evenimentelor
Explozia a avut loc sâmbătă, în jurul orei 18:50, la o stație GPL din Crevedia, unde se aflau mai multe cinsterne parcate. Imaginile imediat după prima explozie arată coloane imense de fum care se văd din depărtare.
”La data de 26 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că la o staţie de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, din localitatea Crevedia, a avut loc o explozie”, a transmis IPJ Dâmboviţa.
Ulterior, în jurul orei 22:00 a mai avut loc o explozie puternică, a explodat una dintre cisternele pline cu GPL parcate în zona unde avea loc incendiul. A fost o explozie uriașă, care a măturat cu suflul ei salvatorii care interveneau în prima linie pentru stingerea incendiului.
Iată imagini cu cea de a doua explozie:
Bogdan Popescu, de la ISU Dâmboviţa, a spus că în total au fost trei explozii, iar pompierii care au fost răniţi de cea de a doua explozie, cea mai puternică, interveneau de la distanţă de 100 de metri.
Victimele
UPDATE 22:00 - Într-o declarație de presă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat că inițial au fost 6 persoane civile afectate, din care 5 intubate. De asemenea, există și o persoană decedată, dar nu are legătură cu incendiul, ci a făcut un stop cardiac, fiind speriată de explozie. Din nefericire, nu a mai putut fi resuscitată.
În cea de a doua deflagrație, când a explodat o cisternă, 26 de pompieri au fost răniți, unul grav, fiind intubat. Restul au arsuri, dar nu necesită îngrijiri critice, a mai spus Arafat.
UPDATE 22:30 - Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus într-o intervenție la Digi24 că „victimele au început să sosească la Spitalele de Urgență din București. (...) Avem disponibile circa 60 de paturi de terapie intensivă la care eventualii pacienți pot ajunge”.
UPDATE 22:50 - S-au înregistrat 46 de victime în urma exploziilor și incendiului, se arată dintr-o statistică furnizată de Ministerul Sănătății. Situația victimelor este următoarea: Spitalul Bagdasar - 11 pacienți (3 intubați), Spitalul Universitar - 4 pacienți, Spitalul de Arși - 4 pacienți (1 intubat), Spitalul Floreasca - 27 pacienți (4 intubați). Mecanismul european va fi folosit cu prioritate pentru cei intubați.
UPDATE 22:20 - Într-o scurtă declarație, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a fost activat sistemul european de protecție civilă și în noaptea aceasta, vor fi transferați în spitale din străinătate cel puțin 4 pacienți în stare gravă, 2 în Italia și 2 în Belgia, respectiv doi pompieri care sunt acum internați la Floreasca.
UPDATE 23:30 - Avem disponibile, în momentul acesta, circa 60 de paturi de terapie intensivă, unde eventualii pacienţi pot ajunge, a declarat ministrul Sănătății.
UPDATE 01:00 (duminică) - 46 de oameni au fost răniți și arși, mai mult sau mai puțin grav. Opt dintre aceştia sunt intubaţi, doi au arsuri pe mai mult de 90% din corp de gradul 3 și 4. Opt dintre cei în stare gravă, care pot fi transportați, vor merge la spitale din străinătate, începând chiar din această seară. Detalii AICI.
UPDATE 03:20 Potrivit unui bilanț MAI, în total au fost 58 de răniţi. Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul "Bagdasar-Arseni"). Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi). În jurul orei 2:00, mai erau internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare 54 de persoane, 10 dintre acestea fiind intubate.
UPDATE 05:15 - două persoane au fost transportate la spitale din Bruxelles, este vorba de doi pompieri care au fost inițial internați la Spitalul Floreasca
UPDATE 08:00 - în jurul orei 8:00, alte două persoane au plecat spre Milano, Italia. Este vorba de doi civili, care au fost internați inițial la Spitalul Bagdasar
Intervenția
Zeci de pompieri, cu cel puțin 20 de mașini au intervenit pentru stingerea incendiului. De asemenea, la locul exploziei au ajuns zeci de ambulanțe care au acordat primul ajutor victimelor și un elicopter SMURD. Au ajuns echipaje suplimentare de la ISU București-Ilfov și ISU Prahova.
Primarul din Crevedia, Petre Florin, a declarat, la Digi 24, că echipajele de intervenţie ”au scos o cisternă, mai sunt două în incinta care stă să se prăbuşească. E foarte gravă situaţia. (…) Flăcările se duc spre locuinţe. Sperăm să lichideze cât mai repede”.
Duminică, în jurul orei 00:45, ISU Dâmbovița a anunțat că incendiul a fost localizat, pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, iar echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.
În jurul orei 03:00, a fost dezactivat și Planul Roşu de Intervenţie.
Circulaţia rutieră a fost blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani.
O stație GPL suspendată?
Primarul din Crevedia a dat detalii și despre locul care a explodat, spunând că era mai degrabă un depozit GPL: ”Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”.
Din primele informații, firma care deține stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau cisterne încărcate cu GPL, dar un localnic a povestit la Antena 3 că fusese recent și își încărcase butelia la stația respectivă și la modul general, după ora 18, localnicii puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL.
Putea fi evitată noua tragedie?
George Găman, director general INSEMEX Petroșani (Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva), a declarat la Digi 24: "Ar fi fost evitată dacă se respectau legile. Dacă există un raport de explozie făcut de institutul nostru. Nu am prea multe detalii la ora asta, dar dacă vom fi solicitați vom ajunge în scurt timp".
Întrebat dacă poate confirma că s-a încălcat legea, Găman a spus: "Nu este cert dacă s-a încălcat legea pentru că nu știu numele societății, nu știu dacă păstrau distanța față de obiectivele civile. Vom interveni dacă vom fi solicitați de organele de anchetă. Vom face cercetarea la fața locului. Deocamdată nu avem nicio solicitare. Avem bagajele făcute, dacă vom fi solicitați vom merge la fața locului. Suntem singurii care putem evalua cu exactitate mecanismul producerii evenimentului"
Ulterior a anunțat că au fost solicitați de Insepcția Muncii să demareze ancheta.
Procurorii militari cercetează intervenția pompierilor la Crevedia
Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a deschis un dosar in rem în care se efectuează cercetări în legătură cu modul de intervenţie a pompierilor la incendiul de la Crevedia, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Între timp, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea Militară Bucureşti, urmând ca procurorii să stabilească dacă au fost respectate procedurile în cazul intervenţiei pompierilor.
Ancheta a fost deschisă după ce în explozie au fost rănite 58 de persoane, dintre care 43 sunt cadre ale MAI (39 de pompieri, doi poliţişti şi doi jandarmi).