Tragedia de la Crevedia: Filmul evenimentelor, făcut de anchetatori. Sunt 25 de astfel de puncte de lucru în toată țara

Tragedia de la Crevedia: Filmul evenimentelor, făcut de anchetatori. Sunt 25 de astfel de puncte de lucru în toată țara

Societatea care operează stația GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile și incendiul devastator de sâmbătă seara are 25 de puncte de lucru în toată țara, lucrează cu nepalezi și punctul din Crevedia şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020.

Informațiile au fost furnizate duminică de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, într-o conferință de presă.

El a dat informații și despre cum a avut loc prima explozie și a spus că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.

În acest moment, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.

Iată principalele declarații ale procurorului general:

Despre companie

  • Procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020.
  • Societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia
  • În Crevedia, societatea a avut amenajat un punct de lucru în curtea căruia se află şi o clădire de birouri pentru angajaţii societăţii.
  • Aceeaşi societate a avut autorizaţie de securitate la incendiu până în data de 30 iulie 2020, dată la care această autorizaţie nu a mai fost prelungită, iar ca urmare societatea a declarat formal închiderea punctului de lucru în localitate.
  • Această măsură a fost luată la acel moment de constatarea unor nereguli la punctul de lucru al societăţii.
  • După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de către societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societăţii care veneau din cursă pentru a schimba şoferii, precum şi pentru a permite unora dintre şoferi să înnopteze.
ADVERTISING

Despre explozii și incendiu

  • Există indicii că în incinta punctului de lucru al societăţii se obişnuia în anumite situaţii ca angajaţii societăţii să efectueze, şi după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operaţiuni de transfer de GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.
  • Pe data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazaţi, în acel moment, 4 angajaţi ai societăţii, angajaţi de origine nepaleză. Erau angajaţi ai firmei, dar figurau scriptic angajaţi la alte puncte de lucru decât cel la care se aflau.
  • În jurul orei 8:30, un angajat al societăţii, care se ocupă în general de administrarea spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găseşte parcate 2 cisterne goale, fără cap de livrare.
  • În intervalul 12-14 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea şoselei în diferite poziţii din apropiere.
  • În jurul orei 18 a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale existente acolo. Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând faptul că avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă, într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne care se afla în clădirea de birouri.
  • Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau, fiind angajaţi ai societăţii şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă bine elucidate, pentru că cercetarea la faţa locului nu este încă finalizată, sub cisterna care a alimentat, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc.
  • Angajaţii au încercat să stingă incendiul şi să oprească circulaţia rutieră, după apariţia flăcărilor.
  • Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajaţi nepalezi să iasă afară. Ulterior le cere să meargă cu el în stradă, încercând să oprească traficul care se desfăşura în proximitate, temându-se de un eventual incident major, în timp ce cei doi şoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule, încercând să stingă focul.
  • La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime.
  • În interval de circa o oră încep să îşi facă apariţia la faţa locului dferite echipaje de poliţie, mai multe echipaje de pompieri şi încep să securizeze zona.
  • Ulterior are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima şi care duce la numărul mai mare de victime şi la avarierea unor imobile.
ADVERTISING

Cum decurge ancheta

  • Au fost identificați mai mulți martori cu potențial probatoriu, fiind audiate mai multe persoane la sediul IGPR.
  • Totodată, sunt în derulare mai multe percheziții domiciliare, fiind solicitate autorizații de percheziție la primăria din localitate, la unul din punctele de lucru ale societății din București, precum și la reședințele celor doi administratori ai societății.
  • Scopul principal al perchezițiilor e de a identifica înscrisuri și documente necesare anchetei, precum și diferite medii de stocare care ar putea conține un probatori important.
  • Ancheta procurorilor este îngreunată deoarece în zonă încă sunt emisii de gaz, motiv pentru care perimetrul a fost securizat în acest moment, iar până când specialiştii de la ISU vor constata că este înlăturat orice pericol de intrevenţie, s-a decis să nu se rişte în niciun caz viaţa oamenilor din echipă.

Și DNA a deschis dosar penal - surse

  • Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control în urma exploziilor de la Crevedia, au precizat, duminică, pentru AGERPRES, surse judiciare. "DNA a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control", au menţionat sursele citate.
ADVERTISING

Context

Mai multe explozii puternice au avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, explozii care au fost urmate de un incendiu masiv, care s-a manifestat agresiv.

În urma primei explozii, opt persoane au fost rănite grav, dintre care patru intubate și una decedată.

Ulterior a mai avut loc o explozie puternică, a explodat o cisternă, care a dus la rănirea a 26 de pompieri, din care unul este intubat, și a altor victime civile.

În total au ajuns la spital 58 de răniți, din care 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

Intervenția a fost una foarte dificilă, existând mereu riscul unei noi explozii.

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de peste 800 m, fiind evacuați circa 3.000 de oameni din casele lor. Traficul pe DN 1A a fost blocat complet.

S-au format o celulă de criză la MAI și una la Ministerul Sănătății, 12 spitale din București și 2 din țară fiind pregătite să primească răniții. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, mai mulți răniți fiind deja transportați la spitale din străinătate.

Duminică, în jurul orei 00:45, ISU Dâmbovița a anunțat că incendiul a fost localizat, pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, iar echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.

Iar în jurul orei 03:00, a fost dezactivat și Planul Roşu de Intervenţie.

Duminică dimineață, circulaţia era în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului.

8 case au ars și 11 sunt afectate.

Aici situația în acest moment a victimelor de la incendiul din Crevedia: A murit o femeie internată la Floreasca, soția bărbatului care a murit ieri. Patru victime au ajuns la spitale din afară

Din primele informații, firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau 4 cisterne încărcate cu GPL, dar localnici intervievați de televiziunile de știri spun că după ora 18 puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL. Autoritățile au furnizat duminică lista controalelor și a sancțiunilor aplicate pentru stația unde a avut loc tragedia.

Pe surse, prima explozie a pornit de la o țigară fumată de una dintre persoanele care participau la transferul de GPL între două dintre cisternele aflate în spațiul fostei stații GPL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇