De luni vor începe controale la toate benzinăriile și stațiile GPL din țară, iar acolo unde vor fi găsite nereguli se va închide activitatea, a anunțat, duminică, la Crevedia, premierul Marcel Ciolacu. El a spus că, dacă va fi nevoie, va modifica și legea, pentru ca acest lucru să se întâmple. Și a oferit o statistică îngrijorătoare obținută în urma unor controale în sectorul 5 al Capitalei.
Nu la fel de ferm a fost premierul când a venit vorba de primarul PSD al cărui fiu deține stația GPL unde s-a produs tragedia, care funcționa ilegal.
Controale la sânge
Primul ministru s-a deplasat duminică după-amiază la Crevedia, împreună cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, unde a evaluat situația de la locul exploziilor produse sâmbătă seara. Ocazie cu care a anunțat primele măsuri care vor fi luate după acest eveniment tragic.
Mai exact, de luni vor începe controale la toate stațiile de carburant și de GPL din întreaga țară. Iar "unde se vor găsi elemente și încălcări care ar duce la pierderi de vieți omenești sau ar pune în pericol oamenii se vor închide activitățile pe loc", a promis premierul.
"Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese și fără anumiți oameni care să încerce să-și mențină afacerile chiar dacă sunt ilegale", a adăugat Ciolacu.
Marcel Ciolacu a făcut publică cu această ocazie și o statistică îngrijorătoare din sectorul 5 al Capitalei. El a povestit că primarul sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a dispus efectuarea de controale la toate stațiile GPL din acest sector și au fost depistate mai multe nereguli.
"Dânsul mi-a spus că sunt 11 astfel de activități pe terenuri proprietate privată și niciuna nu are autorizație de construcție. Deci, în acest moment, este normal ca la nivelul Guvernului să dispun controale în toată țara la aceste stații de GPL și în cazul în care este un pericol pentru viețile omenești să luăm măsurile de închidere", a subliniat premierul.
Poliţiştii locali din Sectorul 5 controlat, duminică, 22 de staţii GPL. În urma controalelor au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.200 de lei, pentru neregulile constatate, se arată într-un comunicat de presă. Totodată, poliţiştii din cadrul Serviciului Protecţia Mediului şi Ecologie Urbană au aplicat două sancţiuni în valoare totală de 3.000 lei.
”Pentru staţia GPL situată pe Strada Fabrica de Chibrituri nr. 5, chiar în vecinătatea Primăriei Sectorului 5, a fost demarată procedura privind dezafectarea”, precizează sursa citată.
Primăria Sectorului 5 menţionează că, pentru aspectele ce exced sferei de competenţă, Primăria Sectorului 5, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 5 a făcut adrese către instituţiile abilitate ale statului spre competenta soluţionare. Potrivit comunicatului, opt intre staţiile GPL din sector au fost sancţionate încă din 2021, pentru că nu aveau autorizaţie de construire.
Bâlbâială, când e vorba de primarul PSD
În schimb, când a venit vorba de primarul PSD din Caracal, al cărui fiu deţine staţia GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile devastatoare, Ciolacu a zis că nu este în atribuţiile sale de serviciu să ia legătura cu tatăl cuiva.
”În primul rând, eu sunt fiul cuiva... Fiecare dintre noi suntem copiii cuiva, e un lucru normal. Ceea ce vă garantez şi eu şi domnul ministru de Interne şi doamna ministru al Justiţiei: cine se va face vinovat va suporta rigorile legii, fără excepţie. Am înţeles, e o problemă cu primarul din PSD pe care eu trebuie să o iau, nu vă supăraţi, eu nu trebuie să iau legătura cu tatăl nimănui, pentru că nu e în atribuţiile mele de serviciu”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică, după ce a văzut locul exploziilor din Crevedia.
Premierul, care este şi preşedintele PSD, a răspuns repetat că nu are în fişa postului să ia legătura cu ”tatăl fiului”. ”Repet, dacă dumneavoastră, în fişa postului preşedintelui scrie să iau legătura cu tatăl fiului care are un GPL, o să iau legătura”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ulterior, Marcel Ciolacu a evitat să răspundă dacă primarul din Caracal a finanţat PSD.
Context
Mai multe explozii puternice au avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, explozii care au fost urmate de un incendiu masiv, care s-a manifestat agresiv.
În urma primei explozii, opt persoane au fost rănite grav, dintre care patru intubate și una decedată.
Ulterior a mai avut loc o explozie puternică, a explodat o cisternă, care a dus la rănirea a 26 de pompieri, din care unul este intubat, și a altor victime civile.
În total au ajuns la spital 58 de răniți, din care 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).
Intervenția a fost una foarte dificilă, existând mereu riscul unei noi explozii.
A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de peste 800 m, fiind evacuați circa 3.000 de oameni din casele lor. Traficul pe DN 1A a fost blocat complet.
S-au format o celulă de criză la MAI și una la Ministerul Sănătății, 12 spitale din București și 2 din țară fiind pregătite să primească răniții. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, mai mulți răniți fiind deja transportați la spitale din străinătate.
Duminică, în jurul orei 00:45, ISU Dâmbovița a anunțat că incendiul a fost localizat, pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, iar echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.
Iar în jurul orei 03:00, a fost dezactivat și Planul Roşu de Intervenţie.
Duminică dimineață, circulaţia era în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului.
8 case au ars și 11 sunt afectate, tuturor familiilor evacuate li se vor pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă şi le vor fi acordate ajutoare, a anunțat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Aici este situația în acest moment a victimelor de la incendiul din Crevedia: A murit o femeie internată la Floreasca, soția bărbatului care a murit ieri. Patru victime au ajuns la spitale din afară
Din primele informații, firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau 4 cisterne încărcate cu GPL, dar localnici intervievați de televiziunile de știri spun că după ora 18 puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL. Autoritățile au furnizat duminică lista controalelor și a sancțiunilor aplicate pentru stația unde a avut loc tragedia.
Potrivit unor surse, prima explozie a pornit de la o țigară fumată de una dintre persoanele care participau la transferul de GPL între două dintre cisternele aflate în spațiul fostei stații GPL.
T.D.