Procesul dintre Pfizer și România, pe tema vaccinurilor anti-Covid. A fost stabilit calendarul demersului

Procesul dintre Pfizer și România, pe tema vaccinurilor anti-Covid. A fost stabilit calendarul demersului

Ministerul Finanţelor anunţă, marţi seară, că a fost stabilit un calendar al procesului dintre Pfizer şi România, iniţiat pe tema vaccinurilor anti-Covid, iar în următoarele patru luni se vor putea depune documente. În cadrul procedurii, compania farmaceutică solicită plata pentru aproape 29 de milioane de doze de vaccin.

Sursa citată a precizat că, potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024.

Ministerul Finanţelor precizează Nu este stabilit un termen clar pentru audieri. Potrivit Ministerului Finanţelor, calendarul procedural agreat este următorul:

ADVERTISING
  • RO - 20 lunie 2024
  • Pfizer - 20 August 2024
  • RO - 20 Noiembrie 2024
  • Pfizer - 20 lanuarie 2025
  • RO - 20 Martie 2025

”De asemenea, România a informat instanţa că au fost reglate chestiunile vizând reprezentarea în litigiu, indicandu-se preluarea cazului de către Ministerul Finanţelor. Reamintim că reprezentarea juridică în faţa Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles poate fi asigurată doar de către un cabinet/societate de avocatură, pe această speţă câştigătoarea pentru reprezentare fiind asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA”, a mai precizat Ministerul Finanţelor.

ADVERTISING

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a UE, semnat în mai 2021.

Anunțul a fost făcut de Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro.

„În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.

ADVERTISING

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru Covid-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie.

Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru Covid-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”, se arată în răspunsul companiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇