Pfizer dă în judecată România, care mai trebuia să ia 28 de milioane de doze de vaccin. UPDATE Rafila: Nu există niciun fel de bază legală

Pfizer dă în judecată România, care mai trebuia să ia 28 de milioane de doze de vaccin. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Rafila: Nu există niciun fel de bază legală

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a UE, semnat în mai 2021.

Anunțul a fost făcut de Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro.

„În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României. 

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru Covid-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021. 

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. 

Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru Covid-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”, se arată în răspunsul companiei.

ADVERTISING

Reacția Guvernului

Executivul a reacționat prin purtătorul de cuvânt Mihai Constantin, care a spus că amendamentul la care face referire Pfizer nu a fost semnat de Ministerul Sănătăţii.

„Da, este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut.

Există... dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat ce va face Executivului.

El a mai precizat că „Polonia şi Ungaria cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim”, a completat Constantin.

Rafila: Am primit prin poştă notificarea Pfizer

Și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost chestionat pe subiect, el arătând că nu este o situație neașteptată.

„Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. A venit acum rândul României care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul..., la vaccin.

Nu există niciun fel de bază legală pentru aceste compensaţii financiare şi, în mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin, care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există în acest moment.

Noi avem la dispoziţia populaţiei, pentru cei care doresc să se vaccineze, ultima formulă a vaccinului livrat de către Moderna. Moderna a livrat la sfârşitul anului trecut 1,3 milioane de doze de vaccin în contul unei sume plătită tot în 2021 ca avans de Guvernul de la acea vreme şi trebuiau să-l facă livrare.

ADVERTISING

Au făcut-o, vaccinul era deja plătit de mai bine de 2 ani, iar cei de la Pfizer, am încercat să discutăm cu ei, am avut nenumărate întâlniri online atât cu ei, cât şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, n-am ajuns la un acord şi am primit prin poştă notificarea acestei chemări în faţa instanţei la Bruxelles”, a declarat ministrul Rafila.

El a explicat că va fi căutată o firmă de avocatură şi că România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract.

„În ceea ce priveşte acest contract comercial, o să încercăm la nivelul guvernului să găsim o firmă de avocatură care să ne reprezinte şi dacă o să putem - am avut deja o întâlnire cu ambasadorul Poloniei -  să încercăm să ne coordonăm şi din punct de vedere al argumentelor care stau în faţa acestui contract care nu a fost, n-a putut să fie onorat, pentru că acele cantităţi contractate pentru anul 2022-2023, enorme, din punctul meu de vedere, aproape 39 de milioane de doze de vaccin pentru 2 ani, 2 ani care urmau perioadei respective, n-ar fi fost folosite şi oricum le primeam, le plăteam şi nu le foloseam.

Deci era o situaţie pe care nu puteam să o acceptăm, nici din punct de vedere moral nu cred că era în regulă. Aşa avem o şansă, trebuie să ne apărăm în faţa unei curţi de la Bruxelles şi cred că lucrul ăsta trebuie să-l facem, la fel ca şi celelalte două state la care făceam referire, Polonia şi Ungaria”, a precizat ministrul Sănătăţii.

„Vă daţi seama, nici nu exista spaţiu de depozitare pentru o cantitate aşa de mare de vaccinuri. Ce să mai discutăm despre utilizare? Era imposibil să utilizezi această cantitate.

Noi am explorat şi pentru vaccinurile care între timp au expirat ca posibilităţi de vânzare sau de donare, nu am mai reuşit. După cum ştiţi, eu, la începutul mandatului, am vândut o cantitate importantă, circa 7,5 milioane de doze de vaccin către alte ţări, către Germania, în primul rând şi ulterior, pe măsură ce eficacitatea vaccinului a fost evident că a scăzut, lumea a devenit mai puţin interesantă şi în momentul de faţă sunt puţini cei care se vaccinează în România”, afirmă Alexandru Rafila.

El a explicat şi mecanismul Comisiei Europene prin care s-au semnat contractele pentru vaccinul anti-Covid.

„Exista un contract cadru şi periodic, Comisia Europeană oferea fiecărui stat membru o cotă-parte din tranşele de producţie. În termen de 5 zile trebuia să spui 'Da, vreau să iau acea tranşă' sau 'Nu, vreau să iau acea tranşă'.

Cred că unde a fost un pic de grabă sau poate mai multă grabă - nu ştiu, nu vreau să fac niciun fel de comentariu, situaţia atunci era poate diferită - a fost când s-au cumpărat pentru 2 ani în avans aproape 39 de milioane de doze de vaccin, pentru că acea cantitate era enormă, asigura producţia pentru Pfizer, dar cantitatea în mod evident nu putea fi absorbită. Dacă te uitai şi la cifrele legate de rata de vaccinare în ţara noastră în acea perioadă”, a conchis Rafila.

Dosarul de la DNA

Achiziţia de vaccinuri din pandemie face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostul secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇