Primul Ro-Alert anti-dronă. Oamenii au fost avertizați la 3 noaptea să se adăpostească

Primul Ro-Alert anti-dronă. Oamenii au fost avertizați la 3 noaptea să se adăpostească

Autorităţile au emis primul mesaj Ro-Alert prin care românii din mai multe localități din Galați și Tulcea au fost avertizați să se adăpostească, pentru că există riscul să pice drone pe teritoriul țării noastre.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, colonel Eugen Chiriţă, alarma RO-Alert s-a dat în jurul orei 03:00 şi a vizat zona Vama Galaţi Rutier spre localitatea Giurgiuleşti. Nu s-au înregistrat incidente şi nici apeluri la 112.

Dimineaţă, a fost transmis un mesaj RO-Alert similar și pentru localităţi din judeţul Tulcea.

ADVERTISING

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, arată mesajul transmis populaţiei.

Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului a fost de 90 de minute.

ISU Tulcea a precizat că mesajul a fost transmis populaţiei din 8 localităţi: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

ADVERTISING

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

„Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul anexei unei locuinţe”.

ADVERTISING

Soldații au început deja să construiască buncărele din Deltă. Sunt de beton armat, chiar între casele oamenilor (Galerie foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇