Primele mărturii ale pacienților de la Matei Balș: Au făcut explozie niște tuburi de oxigen. Eu am sărit pe geam, pe balcon!

Primele mărturii ale pacienților de la Matei Balș: Au făcut explozie niște tuburi de oxigen. Eu am sărit pe geam, pe balcon!

Apar primele mărturii ale martorilor de la incendiul care a izbucnit, vineri dimineața, la Institutul Matei Balș din Capitală.

Un pacient care a anunțat focul devastator la 112 spune că a sărit pe geam ca să-și salveze viața. El a relatat că au explodat niște tuburi de oxigen.

Potrivit unor surse SpotMedia.ro, cauza incendiului o reprezintă 2 explozii la țevile instalației de oxigen.

În plus, a precizat că pompierii s-au mișcat încet.

”Au făcut explozie niște tuburi de oxigen… Dacă îl atingi cu grăsime face explozie. Ăla trebuie pus în cameră separată. Eu eram în salonul 66, la parter, dar noroc că nu am fost așa aproape. Eu am dat telefon la pompieri și am sărit pe balcon, pentru că era fum acolo ca la balamuc. Era fum cât cuprinde, cât 10 locomotive cu abur!

ADVERTISING

Și pompierii s-au mișcat încet, am și țipat la ei, bagă furtunul! Se uitau la furtunul ăla. Bagă, măi, vino cu un stingător, ce stai să te uiți? Eu am sărit pe geam, pe balcon! Acum sunt bine, mulțumesc!”, a povestit pacientul într-o intervenție la Antena3.

Și un alt pacient a vorbit despre o explozie.

”A fost o explozie fără multe flăcări, o lumină sau un flash la 20 de metri de unde mă aflu. În scurt timp, au venit cadrele medicale - infirmiere și asistente - au intrat în fiecare salon, ne-au explicat că a fost o problemă, să stăm liniștiți. La un moment dat fumul devenise destul de înțepător, a trebuit să închidem fereastra. A fost fum, dar nu dăunător”, a povestit acesta la Digi24, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Martorul a mai spus că nu i-au lipsit apa caldă, căldura și electricitatea din salon. El era internat la Matei Balș de aproape 3 săptămâni.

Declarații contradictorii după tragedia de la Matei Balș: Rudele spun că au dus aeroterme pentru pacienţii care sufereau de frig, autoritățile susţin că nu erau probleme cu încălzirea

La 112 s-au înregistrat 10 apeluri 

Serviciul de Telecomunicații Speciale a primit, la serviciul unic 112, zece apeluri care anunțau incendiul de la Balș.

Conform STS, cele 10 apeluri de urgență s-au înregistrat astfel:

”- 05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informații, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a inițiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunțând că este un incendiu la Spitalul Matei Balș.

ADVERTISING

- 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul și cerea ajutor”, anunță STS.

Ulterior, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu, la următoarele ore:

- 05:06:37
- 05:06:40
- 05:09:05
- 05:09:06
- 05:13:41
- 05:18:51
- 06:06:49.

5 decese după incendiul de la Matei Balș

Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș din București. Cinci persoane au murit, patru dintre ele fiind găsite carbonizate.

Inițial, vineri dimineață au fost anunțate 3 decese ale unor pacienți cu Covid, care au fost găsiti carbonizați. Ulterior, s-a confirmat decesul celui de-al patrulea pacient, o femeie de 80 de ani, care avea arsuri pe 20% din suprafața corpului și a avut nevoie de resuscitare. Femeia a murit după ce a ajuns la Spitalul Floreasca.

La câteva ore de la incendiu a fost anunțat al cincilea deces, după ce cadavrul unei victime a fost găsit carbonizat într-o baie a spitalului. Nu se știe momentan sexul persoanei şi nici dacă este vorba despre un pacient sau un cadru medical.

Totodată, 102 pacienți cu Covid au fost evacuați. Cei afectați de incendiu au fost transferați către alte spitale, iar ceilalți au fost relocați în alte corpuri ale Institutului Matei Balș.

De precizat este ca niciunul dintre pacienții evacuați nu se afla la Terapie Intensivă, dar în urma incendiului câțiva care au fost duși la alte unități sanitare au necesitat intubare.

DSU anunţă două numere de telefon pentru rudele celor internaţi la Matei Balș şi transferaţi după incendiu. Acestea sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.

Citește mai multe despre tragedia de la Matei Balș:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇