Președintele Ucrainei: Nu va exista un război cu Rusia, dar suntem pregătiți

Președintele Ucrainei: Nu va exista un război cu Rusia, dar suntem pregătiți

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, crede că „nu va fi niciun război” cu Rusia, dar a avertizat că țara sa va fi pregătită, în cazul în care agresiunea militară va escalada în continuare.

„Nu va exista un război total împotriva Ucrainei și nu va exista o escaladare largă din partea Rusiei. Dacă va exista, atunci Ucraina va fi pe picior de război”, a adăugat el, citat de CNN.

Declarațiile lui Zelenski vin după ce președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat luni decizia de a recunoaște indepedenţa teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul țării.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor legate de criza din Ucraina

Președintele ucrainean a descris acțiunile Rusiei drept o formă de agresiune menită să creeze o „fundație puternică” pentru o posibilă escaladare militară ulterioară în regiunile separatiste din est, susținute de Rusia.

Zelenski a mai spus, în timpul unei conferințe de presă la Kiev, că acțiunile Rusiei echivalează cu un „atac la suveranitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei, dar a cerut continuarea dialogului între cele două state.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Îndemnăm Rusia, nu pentru prima dată, să rezolve aceste probleme prin dialog, să se așeze la masa de negocieri”, a spus președintele ucrainean. Suntem gata să negociem în orice formulă, iar Rusia știe acest lucru”, a completat el.

În ciuda solicitărilor pentru continuarea eforturilor diplomatice, Zelenski a precizat că a primit o cerere din partea Ministerului de Externe ucrainean de a lua în considerare ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.

„Voi lua în considerare acest lucru, și nu numai acesta, ci și acțiuni eficiente pe care le putem întreprinde cu privire la escaladarea tensiunilor din partea Rusiei”, a subliniat el.

ADVERTISING

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut luni seară indepedenţa teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul țării. Ulterior, el a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în cele două regiuni.

Separatiștii proruși au lansat noaptea trecută 80 de bombardamente, în urma cărora doi soldați ucraineni au fost uciși și 12 răniți, a anunțat Armata ucraineană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇