Președintele Serbiei promite să dezarmeze țara, după masacrele din ultimele zile. Doar 10% dintre posesorii de arme le pot păstra

Președintele Serbiei promite să dezarmeze țara, după masacrele din ultimele zile. Doar 10% dintre posesorii de arme le pot păstra

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat vineri că atacul – în care un tânăr a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 în apropiere de oraşul Mladenovac în cursul nopţii de joi spre vineri – este „un act terorist” şi a anunţat măsuri urgente pentru reducerea numărul de arme de foc în ţară.

„Atacul din noaptea trecută a fost un act terorist, un act în care unităţile noastre speciale au fost însărcinate cu arestarea şi neutralizarea teroristului”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă, relatează EFE şi AFP.

ADVERTISING

"Criminalul a fost arestat şi nu va mai vedea lumina zilei, metaforic vorbind. Nu va mai ieşi din închisoare", a declarat preşedintele sârb, fără a preciza la ce fel de motivaţie teroristă s-a referit.

"Vom proceda la o dezarmare aproape completă a Serbiei", a mai declarat Vucic, după acest nou măcel ce a avut loc la doar 24 de ore după ce un băiat de 13 ani a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază, la o şcoală din Belgrad, declanşând o dezbatere privind controlul armelor de foc.

Legea care reglementează armele și muniția va fi modificată și doar 10% din populația cu drept de port armă își va putea păstra acest drept.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vucic a anunţat o revizuire a condiţiilor pentru eliberarea permisului pentru deţinerea de arme uşoare, în afară de armele deţinute de vânători, având ca obiectiv să reducă numărul de la circa 400.000 la "nu mai mult de 30.000-40.000".

În această ţară cu circa 6,8 milioane de locuitori, oamenii deţin legal peste 765.000 de arme, dintre care 360.000 de arme de vânătoare, conform datelor prezentate de şeful statului.

Vucic a mai anunţat că Guvernul va aborda şi problema deţinerii ilegale de arme. Preşedintele sârb a anunţat, de asemenea, creşterea numărului de poliţişti cu aproximativ 1.200 de noi oameni în următoarele şase luni, pentru a plasa un poliţist în fiecare şcoală, în plus faţă de agenţii de pază deja prezenţi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇