Masacru într-o școală din Belgrad: Un elev de clasa a șaptea a ucis paznicul și 8 colegi. Avea planul făcut de o lună și listă de ținte (Video)

Masacru într-o școală din Belgrad: Un elev de clasa a șaptea a ucis paznicul și 8 colegi. Avea planul făcut de o lună și listă de ținte (Video)

Un elev a fost arestat miercuri după ce a deschis focul într-o şcoală din capitala Serbiei.

Motivaţia din spatele acestui atac încă nu este cunoscută, dar majoritatea victimelor sunt fete. Şapte fete, un băiat şi un agent de securitate au fost ucişi. Alte şapte persoane au fost rănite, inclusiv o profesoară de 53 de ani şi o fată împuşcată în cap a cărei stare este critică.

Doi băieți de 13 ani răniți se află la terapie intensivă.

Atacul a avut loc la ora locală 8:30, la Şcoala Elementară Vladislav Ribnikar, din Vračar, un cartier de lux din Belgrad, când un elev de clasa a șaptea a intrat înarmat și și-a împușcat colegii. El a tras mai întâi în paznic, la intrarea în clădire, apoi a pătruns într-o clasă și a deschis focul asupra unei profesoare de istorie și a elevilor, potrivit Informer.

Echipele de intervenție au pătruns în școală la aproximativ 10 minute de la primul foc de armă. Atacatorul, un elev din clasa a şaptea, în vârstă de 14 ani, a fost arestat.

ADVERTISING

Surse din cadrul anchetei au spus pentru publicația citată că inspectorul care l-a încătușat l-a întrebat în momentul arestării de ce a comis masacrul, iar acesta a răspuns: "Sunt un psihopat!".

Kosta Kecmanović (14) dobio jedinicu iz istorije i krenuo u krvoproliće 😡 Snimak hapšenja (video)

Publicată de Jebeš google pitaj mene hahahahahaha pe Miercuri, 3 mai 2023

Elevul planificase atacul cu o lună înainte şi făcuse o listă cu victimele

Atacatorul a tras cu un pistol CZ 99, cu o capacitate de 17 gloanțe, după care s-a ascuns în curtea școlii, unde a fost arestat. Un rucsac care conținea trei cocktail-uri Molotov a fost găsit de echipele de intervenție în cabinetul de istorie.

Potrivit unor informații neoficiale, elevul avea la el două arme și cinci încărcătoare pe care știa să le folosească și se pare că plănuia să dea foc școlii, iar profilul său de pe Facebook avea din 2020 o imagine bizară.

Veselin Milić, șeful poliției din Belgrad, a declarat că băiatul, care a organizat de mult timp atacul, a sunat la Poliție ca să anunțe că a ucis mai multe persoane.

ADVERTISING

"Conform datelor culese până acum, copilul a plănuit evenimentul de mult timp: A luat pistoalele din apartamentul tatălui său, a luat cu el și cocktailuri Molotov. A împușcat mai întâi paznicul, apoi eleva de serviciu. După crimă, a sunat la poliție.

El a elaborat un plan pentru intrarea în școală și părăsirea școlii. A stabilit țintele prioritare, cum să lichideze copiii și în ce număr."

Mărturii din şcoala groazei

"A intrat în școală și a început să tragă. Eram sus și credeam că cineva aruncă petarde. Dar, dintr-o dată, profesorul nostru a venit în fugă și a început să strige să ieșim repede din școală. În timp ce alergam, am văzut un băiat pe podea, înconjurat de prietenii lui care plângeau. Am văzut că i-a fost străpuns treningul", a povestit unul dintre elevi.

Alt băiat a spus că a auzit aproximativ 20 de focuri de armă la intrarea principală a școlii. "Profesorul ne-a spus să stăm cu toții acolo, apoi a venit profesorul de istorie și a spus că au fost împușcături în școală. Am fugit afară din sălile de clasă, a fost o panică generală. Nu știam ce se întâmplă. Poliția a venit repede, cred că erau 10-15 patrule", a relatat elevul în stare de șoc.

ADVERTISING

Tatăl unei eleve a povestit că fiica lui era în clasa în care s-a tras și a reușit să scape. "(Băiatul) l-a împușcat mai întâi în profesor și apoi a început să tragă la întâmplare. Am văzut paznicul zăcând sub masă. Am văzut două fete cu sânge pe bluze. Spuneau că el (atacatorul) era un elev liniștit și bun. Intrase de curând în clasa lor", a declarat bărbatul pentru postul TV N1.

Profesorii au spus că autorul atacului, Kosta K., este un elev exemplar care a participat la concursuri de matematică și biologie și a câștigat numeroase premii.

Părinții au fost arestați

Tatăl și mama băiatului au fost arestați, a anunţat miercuri poliţia, care a făcut percheziţii în apartamentul familiei, relatează Blic.

În afară de arma cu care a comis masacrul, băiatul mai avea o armă în rucsac.  Ambele arme se aflau în posesia legală a tatălui său. Acesta susţine că erau închise într-un seif, care avea un cod, dar se pare că fiul său l-a aflat.

Băiatul mergea adesea la poligonul de tragere cu tatăl său, a declarat .Bratislav Gašić, ministrul Poliţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Tatăl său, un cunoscut specialist în radiologie, este un medic foarte respectat care lucrează de ani de zile într-un spital privat din Belgrad.

Potrivit Novosti, Kosta K a participat cu o zi înainte de atac la petrecerea de aniversare a unui coleg de școală, iar cei care au fost prezenți au spus că s-a comportat normal și nu au observat nimic care să le dea de înțeles că ceva nu este în regulă.

Întrucât este minor, băiatul nu va ajunge la închisoare, astfel că acesta poate fi doar condamnat la o măsură educativă. Momentan el va fi internat într-o clinică de psihiatrie.

Cursurile de după-amiază au fost suspendate miercuri în toate școlile din Belgrad.

Atacurile armate în masă în Serbia și în regiunea Balcanilor sunt extrem de rare, iar în ultimii ani nu s-au înregistrat astfel de evenimente. Ultimul asasinat în masă a avut loc în 2013, când un veteran al războiului din Bosnia a ucis 13 persoane într-un sat din centrul Serbiei.

Deși are o legislație foarte strictă în privința armelor, în Serbia există foarte mulți posesori de arme de foc, notează BBC. Sute de mii de arme au ajuns în această țară după războiul și perioada de tulburări politice din anii '90. În 2019, se estima că în Serbia existau 39,1 arme de foc la 100 de locuitori - a treia cea mai mare rată din lume după SUA și Muntenegru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇