UniCredit Bank a fost păgubită de doi indivizi cu un sfert de milion de euro.
Cei doi încărcau în bancomate hârtii false de 500 de euro, făceau schimbul valutar şi apoi retrăgeau bani adevăraţi.
Infractorii, care au fost reţinuţi joi, au reuşit astfel să plaseze peste 480 de bancnote false în zeci de sucursale bancare din Prahova, Dâmboviţa, Pitești, Constanţa şi Bucureşti.
Patru percheziţii au avut loc miercuri dimineaţă în Bucureşti, în dosarul în care UniCredit a fost prejudiciată cu 240.000 de euro.
Cei doi suspecţi sunt anchetaţi pentru "constituirea unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune”, informează DIICOT.
Totul s-a petrecut în noiembrie 2022. Din cele 486 de bancnote false de 500 de euro încărcate în bancomate, pe parcursul a 3 zile, aparatele au reţinut doar 6, restul fiind acceptate.
„Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, fiind cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât şi pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber'', precizează DIICOT.
Prima apariţie pe piaţă a fost semnalată în august 2022.
Liderii grupării cumpărau banii falşi din Turcia şi Bulgaria şi plăteau pentru fiecare bancnotă între 10 şi 20 la sută din valoarea reală.
Infractorii lucrau foarte atent: Purtau mască, hanorace închise până la gât, astfel încât să nu le poată fi observate detaliile feţei, a aflat Observator News de la anchetatori.
În plus, cei doi aveau grijă să-şi bandajeze degetele cu scotch pentru a nu lăsa amprente.
Mergeau întotdeauna la bănci folosind taxiuri sau trotinete închiriate din zone în care ştiau că nu sunt montate camere de supraveghere.
Falsificatorii se fereau de camerele video şi când intrau în bancă. Nu ridicau privirea nicio clipă.
Iată şi poziţia băncii păgubite: "UniCredit Bank este cea care a sesizat autorităţile (...). Banca a acţionat pentru remedierea consecinţelor, iar niciun client nu a fost prejudiciat.''
Anchetatorii susţin că acum nu există vulnerabilităţi în circuitul financiar şi toate bancnotele false au fost retrase.
Din aprilie 2019, bancnota de 500 de euro nu se mai tipăreşte. Potrivit estimărilor BCE, în 2019, erau aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulaţie, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.