Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume a creat "super-leul" - e vorba despre cele mai bune falsuri din istoria României

Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume a creat "super-leul" - e vorba despre cele mai bune falsuri din istoria României

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în oraşul Buşteni într-o cauză ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale care a falsificat 17.065 de bancnote de 100 de lei.

Publicitate

Prejudiciul se ridică la aproximativ 1.706.500 de lei.

DIICOT susţine că liderul acestei grupări a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea respectivă este specializată în:

 • săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă,
 • complicitate la falsificare de monedă,
 • punerea în circulaţie de valori falsificate,
 • complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate,
 • deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori,
 • complicitate la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori,
 • înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.
Publicitate

Procurorii susţin că, în primăvara anului 2014, 3 persoane au constituit un grup infracţional organizat.

Scopul era săvârşirea infracţiunilor de:

 • falsificare de monedă,
 • punerea în circulaţie de valori falsificate,
 • deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori,
 • înşelăciune.

Cele mai bune falsuri din istoria României

Grupul îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Față de aceasta a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17.065 bancnote de 100 de lei. Prejudiciul în cauză se ridică la aproximativ 1.706.500 lei.

"Liderul grupării avea rolul de a îi coordona pe ceilalţi membri. Era implicat în procurarea/deţinerea de materiale şi instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede şi punerea acestora în circulaţie, inducând astfel în eroare mai multe persoane. În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume"

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)

Procurorii DIICOT și poliția judiciară din cadrul Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au desfăşurat activităţi de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere. Ca urmare a calităţii superioare a reproducerii, a fost denumit generic "SUPER LEU".

Bancnotele erau realizate pe suport de polimer şi imitau toate elementele de siguranţă destinate publicului (inclusiv microperforaţiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care îşi schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora.

Evoluția falsului, ”spectaculoasă”

"Evoluţia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulaţie de momentul identificării bancnotei. În toate situaţiile în care erau identificaţi martori (casieri ai unităţilor comerciale sau alte altor instituţii financiare - bănci comerciale), niciunul nu a putut oferi suport informaţional, întrucât nu şi-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals"

DIICOT

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, trei persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ofiţerilor Europol, ofiţerilor de la Institutul Naţional de Criminalistică, specialiştilor BNR şi jandarmilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇