Presa maghiară exultă după studiul care arată că românii au o mare concentrație genetică slavă: Teoria daco-romană a încetat să mai existe

Presa maghiară exultă după studiul care arată că românii au o mare concentrație genetică slavă: Teoria daco-romană a încetat să mai existe

Teoria continuității daco-române bazată pe fundații artificiale a încetat să mai existe după apariția unui studiu potrivit căruia genomul românesc este în proporţie de 50-69% de origine slavă, relatează canalul maghiar de știri Hir TV.

Genomul românesc este de origine slavă în proporție de 50-60%, similar cu cel al vecinilor din Balcani, bulgarii și croații, potrivit studiului „Istoria genomului Balcanilor de la hotarul roman la migraţia slavilor”, publicat recent în revista Jurnalul științific american Cell, arată Hír TV.

ADVERTISING

"Presa sârbă și cea bulgară au relatat despre cercetarea care a zdrobit teoria originii daco-romane. Portalul Tanjug.rs a catalogat cercetarea ADN-ului ca o lucrare de pionierat care a dus la descoperiri uimitoare despre structura genetică a populației balcanice din Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia. Publicația a adăugat că studiul, realizat în colaborare cu oameni de știință sârbi, spanioli și americani, pune în lumină prevalența genelor slave în regiune", notează postul maghiar.

ADVERTISING

Conform rezultatelor publicate de revista științifică americană Cell.com, bulgarii, românii și croații au cea mai mare concentrație de gene slave. În schimb, grecii au cea mai scăzută prezență a acestei moșteniri genetice, între 4 și 20%,

"Presa românească nu a raportat încă despre cercetare, ceea ce nu este de mirare, deoarece teoria continuității daco-romane clădită pe baze artificiale a încetat să mai existe. După cum se știe, autoritățile de la București consideră că Transilvania le aparține", menționează Hír TV.

ADVERTISING

Revista Mandiner, aparținând unui grup maghiar de centru-dreapta de publicații de știri, a relatat că studiul are un efect neplăcut asupra românilor, întrucât aceștia promovează teoria daco-romană, bazată pe înrudirea dintre limba română și cea latină. Potrivit acestei teorii, românii din Ardeal sunt urmașii locuitorilor din Dacia Romană, ai dacilor romanizați și ai coloniștilor romani, astfel că ei sunt locuitorii străvechi ai Transilvaniei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇