Secretar de stat ungar: Maghiarii reprezintă pentru România un atu, nu un risc

Secretar de stat ungar: Maghiarii reprezintă pentru România un atu, nu un risc

Guvernul Ungariei îşi îndeplineşte obligaţia constituţională atunci când îi sprijină pe maghiarii ardeleni, care nu reprezintă un risc, ci un atu pentru România, a declarat secretarul ungar de stat János Nagy, duminică, la Dej, unde biserica reformată şi şcoala elementară au fost renovate cu sprijinul statului maghiar.

În discursul susţinut în cadrul slujbei care a avut loc cu ocazia inaugurării, secretarul de stat ungar şi-a exprimat convingerea că funcţionarea instituţiilor care servesc păstrării identităţii maghiarilor va aduce beneficii şi naţiunii majoritare, conform MTI.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte rolul limbii în păstrarea identităţii, oficialul maghiar a subliniat importanţa educaţiei în limba maternă, fără de care o persoană este pierdută atât de către Biserica Reformată, cât şi de către naţiunea maghiară.

János Nagy a subliniat că potrivit constituţiei maghiare adoptate în primăvara anului 2011, Ungaria poartă responsabilitate pentru soarta maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor sale, promovează păstrarea identităţii acestor comunităţi şi sprijină eforturile lor de a se dezvolta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Respectând această obligaţie constituţională, din 2010 încoace, guvernul maghiar a mărit de zece ori subvenţiile transfrontaliere, anul acesta a crescut de cinci ori contribuţia acordată pentru educaţia în limba maghiară, şi tot din acest motiv a sprijinit şi grădiniţa şi şcoala maghiară din Dej, a enumerat secretarul de stat.

János Nagy a mulţumit şi în limba română primarului Costin Morar pentru că nu a împiedicat, ci a sprijinit crearea noii şcoli maghiare, totodată le-a urat maghiarilor transilvăneni cât mai multe “astfel de personalităţi publice române, care gândesc în termeni de cooperare şi respect reciproc”.

ADVERTISING

“Noi, maghiarii şi românii, depindem unii de alţii. Aşa cum o maree ridică toate navele aflate pe apa mării, şi dezvoltarea acestei şcoli ridică mai sus corabia comunităţii maghiare din Dej, dar şi cea a majorităţii locale româneşti”, a spus politicianul maghiar.

Localitatea Dej din judeţul Cluj are o populaţie de 31.500 de locuitori, iar la cel mai recent recensământ, cel de anul trecut, 2.500 de oameni s-au declarat a fi maghiari, iar 2.300 au spus că sunt de religie reformată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇