Premierul ungar, Viktor Orban, sfidează instanța și restricționează accesul jurnaliștilor în spitale

Premierul ungar, Viktor Orban, sfidează instanța și restricționează accesul jurnaliștilor în spitale

Premierul Viktor Orban refuză să țină cont de o decizie a instanței, potrivit căreia directorii de spitale din Ungaria pot decide singuri dacă permit sau nu accesul jurnaliștilor veniți să relateze despre pandemie.

În aprilie 2021, guvernul ungar a decis că Ministerul Sănătății este cel care trebuie să decidă dacă și în ce condiții vor oferi unitățile sanitare acces și informații despre pandemie pentru jurnaliști.

Însă, siteul de știri telex.hu a atacat în instanță respectiva decizie și a câștigat. Chiar miercurea trecută o instanță a decis că doar directorii de spitale sunt în măsură să permită sau să refuze accesul presei.

ADVERTISING

Cu toate astea, vineri seara s-a publicat în Monitorul Oficial din Ungaria un decret al premierul Viktor Orban care prevede că – în ciuda deciziei instanței – accesul presei în spitale nu va fi decis de către directorii instituțiilor, ci de o forţă de reacţie a guvernului, înființată pentru combaterea coronavirusului.

În aceste condiții, asociația pentru drepturi civile TASZ a transmis că ia în calcul să depună o plângere penală.

„Respectarea statului de drept înseamnă că guvernul respectă deciziile judecătoreşti", a transmis asociaţia. Aceasta a adăugat că „legislaţia arbitrară" (cu referire la decretul lui Vicktor Orban – n.red.) a încălcat Constituţia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇