Viktor Orban se pregăteşte de alegeri şi schimbă legea ca să-l ajute. Pericolul de manipulare și fraudă este deosebit de mare

Viktor Orban se pregăteşte de alegeri şi schimbă legea ca să-l ajute. Pericolul de manipulare și fraudă este deosebit de mare

Viktor Orban și partidul său manipulează în mod repetat alegerile în favoarea lor. Prin urmare, activiștii civici maghiari cer un control strict al alegerilor parlamentare din primăvară de către observatori externi.

Legislație electorală personalizată, mobilizarea ilegală a alegătorilor, cumpărarea de voturi pe ascuns. La toate acestea, dar și la multe alte idei au ajuns, pare-se, în ultimul deceniu premierul Ungariei, Viktor Orban, și colegii săi de partid din Fidesz, pentru a-și garanta victoriile electorale cât mai mult timp înainte.

Politologii numesc acest lucru "autocrație electorală". 

Sistemul a funcționat atât timp cât Fidesz a fost singurul partid majoritar din Ungaria. Însă, cu trei luni înainte de următoarele alegeri parlamentare, își atinge limitele.

Pentru prima dată de când Orban a venit la putere în 2010 cu o majoritate de două treimi, cele mai importante șase partide de opoziție se prezintă într-o alianță comună împotriva premierului și partidului acestuia. Multe sondaje dau alianței antiOrban șanse mari de victorie.

Pentru a evita o pierdere a puterii, Orban face așadar ajustări ale sistemului electoral, care până acum nu au fost folosite.

ADVERTISING

În urmă cu câteva săptămâni, majoritatea parlamentară Fidesz a adoptat o modificare a regulamentelor de înregistrare, astfel că alegătorii se pot înregistra la adrese unde nu locuiesc. Acest lucru face ca turismul electoral din țările vecine Ungariei să devină legal, minoritățile maghiare reprezentând un mare rezervor de votanți pentru Fidesz-ul lui Orban.

"Nu este un joc, ci un meci adevărat"

Nu e de mirare că partidele de opoziție, asociațiile civile și experții electorali antiguvernamentali avertizează de ceva timp că ar putea exista nereguli masive în alegerile din primăvară.

Acum, o organizație neguvernamentală merge chiar mai departe: Unhack Democracy, una dintre cele mai importante asociații de monitorizare a alegerilor din Ungaria, cere Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să trimită în țară o misiune de observare a alegerilor cu drepturi depline - o așa-numită misiune pe termen lung, ai cărei membri sunt deja prezenți în timpul campaniei electorale.

"La alegerile din primăvară, competiția dintre partidul de guvernământ și opoziție va fi foarte strânsă, nu este doar un joc pentru Orban de data aceasta, ci un meci real", spun Zsofia Banuta și Melani Barlai, cele două cofondatoare ale Unhack Democracy, într-un interviu acordat DW.

ADVERTISING

De aceea, pericolul de manipulare și fraudă este deosebit de mare de data aceasta.

"În plus, în sondajele noastre reprezentative, 40% dintre alegătorii din Ungaria spun că nu au încredere în corectitudinea alegerilor", au spus Banuta și Barlai.

"Prin urmare, ar fi foarte important ca OSCE să trimită o misiune pe termen lung în Ungaria pentru alegeri".

Turismul electoral din Ucraina

Observarea alegerilor de către Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) este ceva obișnuit nu numai în statele membre fragile ale OSCE, ci și în țările UE cu democrații stabile, fie și în contextul unor misiuni limitate pe termen scurt.

Pe de altă parte, o misiune pe termen lung poate fi solicitată de către OSCE autorităților unui stat membru, dacă există îndoieli serioase cu privire la corectitudinea procesului electoral.

Iar aceste îndoieli abundă în Ungaria.

Unhack Democracy, fondată după alegerile parlamentare din aprilie 2018, a descoperit nereguli, manipulări și tentative de fraudă în alegerile din ultimii ani.

De exemplu, organizația a documentat faptul că, la alegerile parlamentare din 2018, mase de cetățeni ucraineni care dețineau și cetățenia maghiară au intrat în regiunile de frontieră din estul Ungariei pentru a vota - ceea ce era ilegal la momentul respectiv.

ADVERTISING

În acel moment, Fidesz a obținut o nouă majoritate de două treimi doar la limită. La aceasta au contribuit și cele câteva mii de voturi ale minorităților maghiare din Ucraina.

Protocoale electorale semnate în alb

Unhack Democracy a intervievat în mod repetat și anonim angajații electorali, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Astfel, după alegerile europene și locale din 2019, aproximativ 40% dintre lucrătorii electorali intervievați au declarat că nu au avut încredere că alegerile se vor desfășura corect.

În fiecare caz, între 10% și 12% au raportat nereguli în secția de votare, cumpărarea de voturi sau influențarea alegătorilor în ziua alegerilor.

"Avem mărturii că funcționarii electorali dintr-o municipalitate din estul Ungariei au făcut ca protocoalele electorale, care în mod normal sunt semnate de personal la sfârșitul zilei alegerilor, să fie semnate în alb încă de dimineață", relatează Banuta și Barlai.

Orban și partidul său au recurs la o varietate de mijloace legale de influențare a alegerilor.

De exemplu, înainte de alegerile parlamentare din 2014, circumscripțiile au fost reorganizate în avantajul Fidesz. De asemenea, în 2014 a fost introdus un drept de vot pe listă pentru membrii minorităților maghiare din țările vecine Ungariei care au cetățenie maghiară. Aceștia sunt predominant simpatizanți ai Fidesz și pot vota prin corespondență.

Alegeri "libere, dar nu corecte

În schimb, migranții maghiari care muncesc în străinătate și care sunt încă înregistrați în țara lor de origine nu au drept de vot prin corespondență.

Aceștia pot vota doar personal, la ambasade și consulate, ceea ce pentru mulți dintre ei este imposibil, din cauza distanțelor de călătorie și a costurilor de transport.

Criticii acestei reglementări speculează că Guvernul Orban vrea să taie apetitul de vot al muncitorilor maghiari din Vest, care tind să fie critici față de Fidesz.

Pe baza acestor reglementări, OSCE a conchis în 2014 că alegerile din Ungaria au fost "libere, dar nu corecte". Patru ani mai târziu, verdictul a fost și mai dur: nu mai există o competiție egală între partidul de guvernământ și opoziție, au constatat atunci observatorii OSCE.

Dependențe invizibile

Unhack Democracy consideră că "dependențele invizibile" ale multor alegători față de Guvern și de partidul lui Orban sunt deosebit de grave, în special în orașele mici și în comunitățile rurale.

Mulți oameni din Ungaria sunt dependenți de stat și de guvern, beneficiarii de ajutoare sociale, dar și antreprenorii care trăiesc din contracte cu statul.

Un grup de cercetători de la Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta a arătat recent că, începând din 2014, cu cât este mai mare proporția așa-numiților angajați municipali, beneficiari de ajutoare sociale și care sunt obligați să lucreze pentru stat, cu atât mai multe voturi a primit Fidesz la nivel local.

"Finanțați de Bruxelles și Soros"

Pentru a preveni ca Ungaria să alunece tot mai adânc într-o "autocrație electorală", Banuta și Barlai spun că este necesar ca partidele de opoziție să trimită cât mai mulți lucrători electorali proprii la secțiile de votare și să facă lobby pentru o misiune completă de observare a alegerilor din partea OSCE.

Nu este clar dacă acest lucru va avea loc, după cum spune o purtătoare de cuvânt a OSCE pentru DW. Aceasta a explicat că este nevoie de o invitație din partea autorităților maghiare, care încă nu a venit. 

Contactat de DW, guvernul ungar nu a dorit să comenteze această situație.

Biroul purtătorului de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a răspuns însă la întrebările detaliate ale DW, vizând între altele inițiativa Unhack Democracy și acuzațiile de manipulare a alegerilor: "Organizațiile chipurile civile finanțate de Bruxelles și George Soros atacă Ungaria pentru că nu lăsăm imigranții să intre și nu permitem propaganda LGBTQ în grădinițe și școli”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇