Ungaria urmează să organizeze alegeri legislative la 3 aprilie, a anunţat marţi preşedintele ungar Janos Ader, un scrutin care se anunţă strâns pentru premierul suveranist Viktor Orban, revenit la putere în 2010, relatează AFP.
Viktor Orban, care vizează al patrulea mandat la rând, urmează să înfrunte pentru prma oară o opoziţie unită.
Cota popularităţii sale rămâne mare în această ţară din Europa Centrală cu 9,8 milioane de locuitori.
Susţinătorii săi laudă stabilitatea şi faptul că el apără interesele naţionale şi identitatea creştină.
Liderul în vârstă de 58 de ani este criticat însă din cauza liniei sale dure împotriva migraţiei, după criza migraţiei din 2015, dar şi a poziţiilor sale ”iliberale” în numeroase subiecte, precum independenţa justiţiei, libertatea presei şi drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.
Împreună cu partenerii săi polonezi, el s-a impus în timp drept un critic înrăit al politicilor Uniunii Europene (UE), care a lansat proceduri împotriva sa.
Faptele sale i-au adus la începutul lui ianuarie, ”susţinerea cea mai completă” a fostului preşedinte republican Donald Trump, care l-a salutat drept un ”mare lider”, ”care-şi iubeşte din toată inima ţara şi care caută securitatea poporului său”.
La ultimele alegeri legislative, în 2018, Partidul Fidesz şi partenerul său creştin-democrat de coaliţie au obţinut 48% din voturile exprimate şi 133 dintre cele 199 de mandate în Parlament.
De această dată, opoziţia face front comun şi proune un singur candidat la postul de premier şi în cele 106 circumscripţii.
Rezultatul niciunui scrutin general nu a fost atât de incert din 2009.
Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, care candidează împotriva lui Viktor Orban, s-a impus în octombrie, în pofida oricăror aşteptări, în urma unor alegeri primare organizate de către şase partide, de la dreapta naţionalistă la social-democraţi.
”Dacă rămânem uniţi, atunci vom fi capabili să răstrunăm Guvernul cel mai corupt din ultima mie de ani din Ungaria”, a promis săptămâna trecută acest primar conservator al unui oraş din provincie, un catolic practicant.
Această alianţă fără precedent speră să-l răstoarne de la putere pe ”autoritaristul” Viktor Orban, care a impus reglementări electorale acuzate de favorizarea formaţiunii sale şi împotriva altor partide,
”Lăsând la o parte clivajele interne, opoziţia şi-a dat şanse reale de reuşită, în timp ce lui Viktor Orban îi va fi greu să-şi asigure o super-majoritate” de două treimi, apreciază analistul Daniel Mikecz de la grupul de reflecţie Republikon.
Însă, dacă această ”armă miracol” a unităţii nu funcţionează, trebuie să ne aşteptăm la o criză profundă” a adversarilor Fidesz, avertizează el.