Pompierii care s-au luptat cu flăcările în Grecia s-au întors acasă. Cîțu le-a spus că sunt dovada bunei guvernări, Arafat că a văzut ce înseamnă căldura, cât le-a înmânat diplome (Video)

Pompierii care s-au luptat cu flăcările în Grecia s-au întors acasă. Cîțu le-a spus că sunt dovada bunei guvernări, Arafat că a văzut ce înseamnă căldura, cât le-a înmânat diplome (Video)

Cei 108 pompieri români care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia s-au întors luni în țară și au fost înaintați în grad în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul de Interne Lucian Bode, dar și șeful DSU Raed Arafat.

Inițial, ceremonia fusese anunțată pentru ora 12:00, însă premierul a avut discuții cu Klaus Iohannis și liderii militari despre situația din Afganistan și evenimentul a fost mutat pentru ora 16:00.

Înmânarea diplomelor și a gradelor pentru toți cei 108 ofiţeri şi subofiţeri a durat peste jumătate de oră. Primul care a luat cuvântul a fost Raed Arafat, care a remarcat căldura pe care a suportat-o în acest interval.

ADVERTISING

”Stimați colegi, stimați eroi care v-ați întors acasă. Am stat jumătate de oră să înmânăm gradele și diplomele și s-a văzut ce înseamnă să fii sub soare continuu. Toti trebuie să ne gândim ce ați îndurat lucrând cu focul în față, cu soarele deasupra și cu echipamentul de protecție.

Așa că efortul dvs e bine remarcat, bine văzut de noi și cred că, orice stă în putință să putem sprijini și să dezvoltăm ce faceți, vom face. Ați transmis un mesaj extraordinar în exterior și în interiorul țării. Mecanismul de Protecție Civilă al UE a dat un feedback extrem de pozitiv. Din păcate, nu pot să vă garantez că asta e ultima misiune de acest gen pe care o s-o aveți”, le-a spus Arafat.

ADVERTISING

Șeful DSU a transmis și un mesaj în limba greacă, având în vedere că era prezent și Dimitris Karakonstantis, însărcinatul cu afaceri externe al Ambasadei Greciei în România. Arafat a avut, pe alocuri, dificultăți în pronunțarea unor cuvinte.

pompieri-romani
Foto: captură video Facebook/Guvernul României

Ceva mai mult a vorbit ministrul Bode, care a ținut să menționeze și articolele din presa greacă despre pompierii români.

„După aceste 10 zile vă avem din nou alături mai încrezători în forţele proprii. Știm cu toţii că a fost o misiune epuizantă şi care va rămâne o lecţie despre determinare, responsabilitate, solidaritate şi spirit de sacrificiu. (…) Vă privim cu imensă admiraţie. Aţi uimit o lume întreagă, devenind astfel un brand de ţară pentru România”, le-a spus Bode pompierilor.

ADVERTISING

Karakonstantis a lăudat și el eroismul pompierilor români, arătându-și recunoștința pentru ajutorul dat, dar și pentru faptul că toți s-au întors sănătoși acasă.

Ultimul care a vorbit a fost premierul Florin Cîțu, care a precizat că autospecialele de stingere folosite în Grecia erau noi, cumpărate anul acesta din fonduri europene.

”Felicitări și bine ați venit sănătoși acasă. Suntem mândri de dvs.! Pe bună dreptate, grecii au fost impresionați de modul de lucru al pompierilor noștri și de curajul lor.

Acum înțelegem cât de important e să ne folosim fondurile europene, arătand ca cele 6 autospeciale folosite în Grecia au fost luate special pentru incendiile de vegetație anul acesta, din fonduri europene. În asta se traduce de fapt buna guvernare”, le-a spus Cîțu, asigurând că va susține în continuare achiziționarea de tehnică necesară.

El a anunţat și că Guvernul va aproba o hotărâre prin care va înfiinţa 8.400 de noi posturi pentru militarii voluntari angajaţi pe bază de contract şi subofiţeri din zona operativă.

”Anul acesta vor fi încadraţi 1.400 dintre ei, astfel încât, până în 2025, să recuperaţi o parte importantă a posturilor pierdute în ultimii ani”, a mai spus Cîțu.

Participarea premierului Florin Cîțu la festivitatea prilejuită de întoarcerea din misiune a celor 108 pompieri salvatori, solicitați să intervină în sprijinirea omologilor eleni

Participarea premierului Florin Cîțu la festivitatea prilejuită de întoarcerea din misiune a celor 108 pompieri salvatori, solicitați să intervină în sprijinirea omologilor eleni#FlorinCitu #IGSU #GuvernulRomaniei

Publicată de Guvernul României pe Luni, 16 august 2021

Citește mai multe despre incendiile din Grecia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇