Polonia cumpără 250 de tancuri de luptă americane

Polonia cumpără 250 de tancuri de luptă americane

Guvernul polonez a anunţat miercuri achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane de tip Abrams, modernizate, fără să dezvăluie detaliile contractului.

”Armata noastră se va îmbogăţi cu un număr mare de tancuri (de tip) Abrams, care sunt cele mai moderne din lume. Dacă totul merge bine, primele livrări vor avea loc anul viitor”, a anunţat într-un briefing vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, relatează AFP.

Ministerul polonez al Apărării a precizat că este vorba despre 250 de blindate de tip Abrams, versiunea M1A2 SEPv3.

ADVERTISING

Statele Unite şi Polonia şi-au încheiat negocierile cu privire la un acord de cooperare în domeniul Apărării, care defineşte ”cadrul legal, infrastructurile şi o împărţire echitabilă a cheltuielilor”, anunţa la acea vreme Departamentul american al Apărării.

Pentagonul anunţa, la începutul lui 2020, staţionarea prin rotaţie a 1.000 de militari suplimentari în Polonia, pe lângă cei 4.500 de militari americani staţionaţi prin rotaţie în această ţară limitrofă pe flancul de est al NATO, în Europa.

Polonia se teme de Rusia

La fel ca alte ţări din Europa de Est, Polonia se teme de ambiţiile militare ale Rusiei, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

ADVERTISING

”Este vorba despre un răspuns la adresa provocărilor cu care ne confruntăm în privinţa securităţii naţionale”, a subliniat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, potrivit Reuters.

”Sarcina noastră este să descurajăm un potenţial agresor. iar noi ştim toţi unde este acest agresor”, a insinuat el.

Mariusz Blaszczak a anunţat că Polonia urmează să plătească 23,3 miliarde de zloţi (5,10 miliarde de euro) în vederea achiziţionării tancurilor Abrams, unor servicii de logistică şi fromare, îmbunătăţirii infrastructurii şi achizţionării de muniţie.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇