Ploaia a inundat Urgența de la spitalul Bagdasar - Arseni, clădire nouă, de milioane de euro. Rafila trimite Corpul de Control

Ploaia a inundat Urgența de la spitalul Bagdasar - Arseni, clădire nouă, de milioane de euro. Rafila trimite Corpul de Control

Ploaia de aseară din Bucureşti a inundat Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Bagdasar – Arseni.

Secţia este renovată recent cu 3,5 milioane de euro de la Primăria Sector 4 şi 16 milioane de lei în dotări de la Ministerul Sănătății și din fonduri europene.

Dar la ploaia de miercuri seară, apa a inundat UPU, curgând în saloane chiar prin tavan, aşa cum se poate vedea în imaginile publicate de Libertatea.

Şase pacienţi au fost evacuaţi, iar consolele de oxigen şi gaze au fost inundate, din cauza infiltraţiilor mari de apă, anunţă joi unitatea sanitară.

”În jurul orelor 21:20, în spaţiul dedicat urgenţelor minore, precum şi în cel al Izolatorului din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar - Arseni”  s-a observat o infiltrare masivă de apă,  din tavan.  Consolele de oxigen şi gaze au fost inundate. Pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului, a fost întrerupt curentul electric”, spun reprezentanţii spitalului, citaţi de News.ro.

ADVERTISING

Cei şase pacienţi aflaţi în UPU au fost transferaţi la Spitalul ”Sf. Ioan”, iar celelalte urgenţe cu excepţia celor cu infarct miocardic au fost redirecţionate. 

„Ambulanțele au fost redirecționate către alte spitale”, ca urmare a inundației de miercuri seară, a precizat şi Florin Bica, purtătorul de cuvânt al spitalului. În medie, 150-200 de persoane se prezintă pe zi la UPU Bagdasar-Arseni, potrivit medicului.

Întrebat care este nivelul pagubelor, Florin Bica a răspuns: ”Nimic din aparatura medicală de tip. CT, ventilatoare, alte aparate, ecograf nu a fost afectat”.

Activitatea în UPU Bagdasar Arseni a fost reluată joi după prânz, iar pacienţii pot fi primiţi în limita a două treimi din capacitatea unităţii, au afirmat reprezentanţii spitalului.

Locurile de resuscitare şi urgenţe majore sunt 100% funcţionale, iar cele 10 locuri de urgenţe minore vor fi disponibile până la sfârşitul zilei.

ADVERTISING

Nu are cum să fie ceva din construcţie, pentru că se întâmpla până acum

"Au mai fost furtuni, au mai fost ploi torenţiale şi nu s-a întâmplat nimic. Nu cred că este vorba de o chestiune de construcţie, ci probabil că, ştiu eu, frunze, ceva care a înfundat, ceva de genul ăsta.

Dar altfel nu are cum să fie ceva din construcţie, pentru că se întâmpla până acum. Este prima dată când se întâmplă un astfel de eveniment în patru ani”, a afirmat Florin Bica, citat de News.ro.

Managerul spitalului, Andi Nodiţ, spune că nu există contract de mentenanţă, dar că acesta nu ar fi schimbat cu nimic situaţia.

”Nu avem contract de mentenanţă, dar şi dacă am fi avut, evenimentul ar fi putut avea loc. Normativele de proiectare şi execuţie prevăd o limită maximă până la care clădirile, instalaţiile, construcţiile în general pot rezista unor fenomene meteorologice. Când această limită maximă este depăşită, se întâmplă ce s-a întâmplat şi la noi”, a declarat Nodiţ.

ADVERTISING

Rafila trimite Corpul de Control

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a trimis rapid Corpul de Control privind contractul de mentenanţă al clădirii, care este nouă.

”Nimeni nu poate să facă o statistică a tuturor contractelor de mentenanţă, de toate tipurile, pentru că există mentenanţă pentru multe lucruri, pentru clădire, pentru echipamente. E clar că responsabilitatea încheierii unor astfel de contracte, astfel încât spitalul să fie în stare de funcţionare şi să se evite astfel de incidente, revine direct managerului.

Eu am luat decizia să trimit rapid Corpul de Control la acest spital, Bagdasar-Arseni, ca să vedem exact care este situaţia, de ce nu au fost încheiate aceste contracte”, a spus ministrul.

Rafila a precizat: ”Ca o opinie personală, chiar dacă aceste contracte nu erau încheiate, să cureţi şi să menţii în stare de funcţionare scurgerile de la clădiri nu cred că trebuie neapărat să vină o echipă specializată să cureţe reziduurile care se adună şi blochează zonele de scurgere din spital”.

”Pentru chestiunea asta poate personalul angajat al spitalului să o facă. Sigur, trebuie să existe mentenanţa clădirii, mai ales a unei clădiri noi care are sisteme de management integrat, dar să menţii în stare de funcţionare scurgerile cred că este o chestiune mult mai simplă şi care necesită totuşi o decizie simplă ca cineva să verifice periodic acest lucru” a menţionat ministrul Sănătăţii.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇