Plângere penală la Parchetul General pentru teza de doctorat a premierului Ciucă

Plângere penală la Parchetul General pentru teza de doctorat a premierului Ciucă

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, suspectată că ar fi plagiată, este vizată de o plângere penală depusă la sfârșitul lunii ianuarie la Parchetul General.

„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat pentru PressOne procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General.

Acesta nu a spus însă dacă acuzațiile din sesizare fac referire la eventuala încălcare a drepturilor de autor de către premierul Ciucă sau dacă este vorba despre alte prezumtive încălcări ale legislației penale.

ADVERTISING

Potrivit unor surse, procurorul de caz a dispus deja ridicarea tuturor documentelor de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) care au legătură cu dosarul de doctorat al premierului, inclusiv teza sa de doctorat.

Pe 26 ianuarie, deputatul USR Mihai Poliţeanu a anunţat că începe procesul de evaluare a tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în urma sesizării pe care a depus-o la instituția care are aceste atribuții, conform legii.

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, a relatat PressOne.     

ADVERTISING

În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă și a anunţat, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat.

Unul dintre generalii de la care premierul ar fi plagiat a declarat public că îl iartă.

PNL anunță că premierul Ciucă „a lămurit activul de partid” în privința acuzațiilor de plagiat, iar președintele Klaus Iohannis consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇