Pentagon: Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informații

Pentagon: Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informații

Balonul chinez doborât de Statele Unite în februarie deasupra Oceanului Atlantic nu a adunat informaţii în timp ce a survolat teritoriul american, a anunţat Pentagonul.

„Credem că nu a strâns informaţii în timp ce traversa ori survola Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder.

Statele Unite au „luat măsuri pentru a limita” obţinerea de informaţii de către balon, a adăugat el, ceea ce „cu siguranţă a ajutat”.

Pat Ryder nu a oferit detalii suplimentare despre aceste măsuri, relatează AFP.

Acest balon uriaş a traversat Statele Unite de la vest la est, din Alaska până în Carolina de Sud, de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lui februarie.

El a zburat deasupra unor instalaţii militare strategice.

Balonul a fost doborât pe 4 februarie deasupra Atlanticului, iar resturile sale au fost recuperate de armata americană, care de atunci îi studiază conţinutul.

Incidentul a tensionat relaţiile dintre Beijing şi Washington. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi-a anulat o vizită planificată demult în China.

Washingtonul a afirmat că este un balon de spionaj, ceea ce Beijingul a negat, susţinând că el a deviat involuntar în spaţiul aerian american.

La acea vreme, un oficial american a declarat că dispozitivul era dotat cu mai multe antene, dintre care unele probabil erau capabile să capteze şi să geolocalizeze comunicaţii.

În iunie, preşedintele american, Joe Biden, a spus că, în opinia sa, „liderii chinezi nu ştiau” unde era balonul sau ce conţinea. „Cred că a fost mai degrabă stânjenitor decât intenţionat”, a adăugat el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇