Un balon chinezesc dezumflă speranțele unui dezgheț diplomatic

Un balon chinezesc dezumflă speranțele unui dezgheț diplomatic

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat vineri că îşi amână deplasarea în China, care era prevăzută în acest weekend, din cauza scandalului legat de balonul care a intrat în spaţiul aerian al SUA şi este suspectat că spionează în beneficiul Beijingului locuri sensibile din Statele Unite, inclusiv un siloz cu rachete nucleare.

„Suntem încredinţaţi că este vorba de un balon de supraveghere chinezesc”, a declarat şeful diplomaţiei americane, citat de CNN.

Antony Blinken a comentat că acest lucru este "în detrimentul" discuţiilor pe care oficialii plănuiau să le aibă cu ocazia vizitei sale, însă a adăugat că SUA şi China vor continua să menţină deschise liniile de comunicare, inclusiv pentru a aborda problema balonului.

"Odată ce am depistat balonul, guvernul american a acţionat imediat pentru a se proteja împotriva colectării de informaţii sensibile", a declarat Blinken într-o conferinţă de presă.

"Am comunicat cu guvernul Republicii Populare Chineze (RPC) direct, prin mai multe canale, cu privire la această problemă. Membrii echipei mele s-au consultat cu partenerii noştri din alte agenţii şi din Congres. De asemenea, ne-am implicat aliaţii şi partenerii noştri apropiaţi pentru a-i informa cu privire la prezenţa balonului de supraveghere în spaţiul nostru aerian", a detaliat Antony Blinken.

ADVERTISING

Secretarul american de Stat a declarat că i-a transmis vineri dimineaţă directorului Biroului Central pentru afaceri externe al Partidului Comunist Chinezi, Wang Yi, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, că survolul balonului este un "act iresponsabil" şi o "încălcare clară a suveranităţii SUA" şi a dreptului internaţional.

Blinken a precizat că intenţionează să viziteze Beijingul "atunci când condiţiile o vor permite".

"Lumea se aşteaptă ca Statele Unite şi China să-şi gestioneze relaţia în mod responsabil. Statele Unite vor continua să acţioneze într-un mod care să reflecte această responsabilitate. Ne aşteptăm ca omologii noştri din RPC să facă acelaşi lucru", a adăugat el.

Dezghețul diplomatic se amână

Agitaţia politică provocată de balonul care pluteşte deasupra Statelor Unite şi este suspectat de spionaj pentru China nu doar că a deraiat o vizită planificată la Beijing a diplomatului american cu rangul cel mai înalt, ci ameninţă, de asemenea, să dea peste cap încercările ambelor ţări de a stabiliza o relaţie din ce în ce mai precară, comentează Reuters.

Reacţia din Statele Unite la ceea ce pare a fi o misiune de spionaj inoportună va avea consecinţe persistente asupra eforturilor de stabilizare a relaţiilor - deja aflate aproape de minime istorice. Unii congresmeni americani cer preşedintelui Joe Biden, un democrat, să ceară socoteală Chinei pentru ceea ce oficialii numesc o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA.

ADVERTISING

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este pregătit să viziteze Beijingul "atunci când condiţiile o vor permite", dar deplasarea ar putea fi dificil de reluat rapid, dacă Beijingul nu oferă gesturi serioase de bunăvoinţă, consideră analiştii politici.

Daniel Russel, diplomat american pentru Asia cu rangul cel mai înalt în timpul preşedintelui Barack Obama, spune că "alibiul ridicol" al Chinei, potrivit căruia balonul ar fi fost unul meteorologic, care s-a rătăcit, nu ajută.

"Acest incident a stricat atmosfera şi a înăsprit poziţiile şi nu există nicio garanţie că cele două părţi pot reuşi să resusciteze cu succes impulsul de la Bali", a declarat Russel, referindu-se la întâlnirea din noiembrie, din Indonezia, între Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping, în cadrul căreia au convenit să intensifice comunicarea.

Presiunile asupra lui Biden, tot mai mari

Legăturile dintre cele două superputeri s-au deteriorat în ultimii ani şi s-au afundat până la cel mai mic nivel din ultimele decenii în august anul trecut, când preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, ceea ce a determinat Beijingul să desfăşoare exerciţii militare ameninţătoare în apropierea insulei revendicate de China.

ADVERTISING

După aceea, administraţia Biden a declarat că speră ca relaţiile bilaterale să ajungă la un alt nivel şi vrea să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict.

Însă republicanii care controlează Camera Reprezentanţilor lucrează deja la modalităţi de investigare a unor potenţiale ameninţări din partea principalului rival geopolitic al Statelor Unite şi s-au grăbit să îl responsabilizeze pe Biden în legătură cu balonul, punând sub semnul întrebării modul în care obiectul a fost lăsat să intre în spaţiul aerian american.

Michael McCaul, preşedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, a cerut vineri ca administraţia să explice de ce nu a doborât balonul, acuzându-l pe preşedinte că a permis ca acest obiect să reprezinte "o ameninţare directă şi continuă la adresa securităţii naţionale a patriei americane".

De ce se ducea Blinken în China

China s-a plâns adesea că armata sa în creştere este monitorizată de navele şi avioanele americane, deşi astfel de operaţiuni în ultimii ani au fost efectuate din apele şi spaţiul aerian internaţional recunoscut.

Starea de spirit în China cu privire la balon a fost, de asemenea, sobră. Guvernul şi-a exprimat regretul că un "dirijabil" folosit pentru scopuri meteorologice civile şi alte scopuri ştiinţifice s-a rătăcit. Cu toate acestea, unii comentatori interni chinezi au fost foarte vehemenţi cu privire la răspunsul SUA.

"Dacă Blinken şi-ar anula vizita la Beijing din cauza balonului, aş vedea asta ca pe o scuză pentru a face ceea ce oricum voia să facă - să nu vină în China", a declarat Zhu Feng, decan executiv al Şcolii de Relaţii Internaţionale de la Universitatea Nanjing, vorbind înainte ca Departamentul de Stat să anunţe anularea călătoriei.

Dacă Blinken ar fi mers mai departe cu vizita, probabil că ar fi expus administraţia la critici şi mai stridente că abordarea sa faţă de China este slabă, mai ales că în Congres există un sprijin bipartizan pentru o linie dură faţă de Beijing, spun unii analişti.

Aşteptările faţă de vizita lui Blinken erau oricum scăzute, dar el intenţiona să ridice problema cetăţenilor americani despre care Statele Unite spun că sunt reţinuţi pe nedrept în China şi să determine Beijingul să coopereze pentru a stopa fluxul de fentanil, ambele fiind domenii în care orice progres ar fi creat un impuls pentru noi discuţii.

Aproape de o nouă criză sino-americană?

Ivan Kanapathy, fost director adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, a declarat că anticipează o serie de audieri în Congres cu privire la China, ceea ce ar face dificil pentru Blinken să justifice o vizită la Beijing, cu excepţia cazului în care poate obţine eliberarea americanilor deţinuţi sau se poate întoarce cu un alt rezultat important.

China doreşte o relaţie stabilă cu SUA pentru a se putea concentra pe economia sa, afectată de politica zero-COVID, la care acum a renunţat.

Vizita lui Blinken - prima efectuată de un secretar de stat în China din 2018 - a fost văzută la modul general ca un efort de a dezvolta modalităţi de a naviga în viitoarele crize. Cu o călătorie în Taiwan a noului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, probabil în acest an, următoarea criză s-ar putea să nu fie departe.

"În general, cred că administraţia Biden ar dori să reprogrameze (vizita), deoarece există multe probleme pe masă şi o şansă reală pentru un dezgheţ. Dar incidentul cu balonul înseamnă probabil că dezgheţul este amânat pe termen nelimitat", a declarat analistul RAND Corporation Derek Grossman.

Însă Ryan Hass, expert pentru China la Brookings Institution, a declarat pe Twitter că operaţiunea chineză cu balonul a oferit cel puţin Statelor Unite şi Chinei o şansă de a stabili reguli de angajare în spaţiu şi la altitudini mari, unde armatele celor două ţări vor intra în contact din ce în ce mai strâns.

"Nu ar trebui să irosim această oportunitate de a reduce substanţial riscurile şi, de asemenea, de a preveni viitoarele încălcări ale spaţiului aerian american de către baloane spion ale RPC", a spus Hass.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇