Pentagonul a descoperit un balon de spionaj chinez deasupra SUA, dar riscul de a-l doborî era prea mare. Și Canada urmărește unul

Pentagonul a descoperit un balon de spionaj chinez deasupra SUA, dar riscul de a-l doborî era prea mare. Și Canada urmărește unul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentagonul urmăreşte un balon chinezesc de supraveghere de la mare altitudine care zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite, au afirmat oficiali ai Apărării. Și deasupra Canadei a fost văzut un al doilea balon de acelaşi tip.

Este o descoperire care riscă să pună mai multă presiune asupra relaţiilor SUA-China, deja tensionate, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a afirmat că Guvernul SUA urmăreşte balonul de câteva zile, care pluteşte deasupra nordului Statelor Unite.

Acesta ”zboară la o altitudine mult deasupra traficului aerian comercial şi nu prezintă o ameninţare militară sau fizică pentru oamenii de la sol”.

Oficialii militari l-au sfătuit pe preşedintele Joe Biden ca obiectul să nu fie doborât, de teamă că resturile ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor de la sol.

”Suntem siguri că acest balon de supraveghere la mare altitudine aparţine (Chinei)”, a spus oficialul. ”Exemple de astfel de activităţi au mai fost observate în ultimii ani, inclusiv înaintea acestei administraţii”, a adăugat el.

ADVERTISING

Balon și deasupra Canadei

Și Ministerul canadian al Apărării a anunțat că a detectat un balon de spionaj la mare altitudine și că monitorizează un "potențial al doilea incident".

„Un balon de supraveghere a fost detectat la altitudine mare, iar mișcările sale sunt urmărite în mod activ de către NORAD. Canadienii sunt în siguranță și Canada ia măsuri pentru a asigura securitatea spațiului său aerian”, a spus ministerul într-un comunicat, potrivit The Independent.

Comandamentul apărării naționale a declarat că agențiile de informații canadiene lucrează cu parteneri americani și „continuă să ia toate măsurile necesare pentru a proteja informațiile sensibile ale Canadei de amenințările străine”.

„Rămânem în contact cu aliații noștri americani”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Reacția Chinei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a declarat că Beijingul încearcă în prezent să verifice rapoartele cu privire la baloanele de supraveghere.

ADVERTISING

El a adăugat că, „până când lucrurile nu vor fi clare, formularea de presupuneri și exagerarea acestei probleme nu vor ajuta la rezolvarea corectă a acestui caz”, potrivit BBC.

Americanii nu sunt stresaţi de balonul cât trei autobuze

Traiectoria curentă de zbor a balonului din SUA îl poartă pe deasupra ”unui număr de locaţii confidenţiale”, dar oficialul nu prezintă un risc semnificativ în ceea ce priveşte colectarea de informaţii. Balonul este estimat a avea ”valoare adăugată limitată” din perspectiva colectării de date, a menţionat oficialul.

America ”face totuşi paşi pentru a se proteja faţă de colectarea de informaţii confidenţiale de către spionajul străin. Urmărim de asemenea ce abilităţi ar putea avea în a obţine date şi continuăm să monitorizăm balonul în timp ce zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite”.

Pentagonul consideră că sateliţii de spionaj chinezeşti de pe orbita joasă a Pământului sunt capabili să ofere informaţii similare sau chiar mai bune, limitând valoarea a ceea ce Beijingul ar putea afla de la balonul de mare altitudine, care are dimensiunea a trei autobuze, potrivit unui alt oficial al Apărării.

ADVERTISING

”Nu creează valoare adăugată semnificativă faţă de ceea ce China adună cel mai probabil prin alte modalităţi, precum sateliţi pe orbita joasă a Pământului”, a declarat oficialul Apărării.

Oficiali ai securităţii naţionale a SUA au avertizat constant asupra încercărilor de spionaj ale Chinei şi prezenţa balonului vine într-un moment sensibil, în care secretarul de Stat Antony Blinken este aşteptat să călătorească la Beijing în zilele următoare, o vizită importantă, care vine după întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu preşedintele Chinei Xi Jinping, de anul trecut.

Biden a declarat China ”provocarea geopolitică cu cele mai multe consecinţe a Americii” şi competiţia dintre cele două superputeri mondiale este intensă.

Tensiunile s-au amplificat în ultimii ani, în ceea ce priveşte autoguvernata insulă Taiwan, drepturile omului în China şi activităţile militare ale acestui stat în Marea Chinei de Sud, printre altele.

Prşedintele a fost informat despre mişcările balonului şi a cerut variante din punct de vedere militar, potrivit unui oficial din administraţie.

Biden a urmat sfatul lui Milley de a nu ordona ca balonul să fie doborât şi oficialul a subliniat că acesta nu prezintă o ameninţare din punct de vedere militar, arătând că administraţia a acţionat ”imediat” pentru a se proteja faţă de colectarea de informaţii confidenţiale.

Oficialul din Apărare a menţionat o ”oprire la sol” a aeronavelor la Aeroportul Billings din Montana şi ”mobilizarea unor echipamente, inclusiv F-22”.

”Contextul a fost acela de a duce unele lucruri pe poziţii, în cazul în care urma să se ia decizia de a-l doborî cât era deasupra statului Montana”, a spus oficialul.

”Aşa că am vrut să ne asigurăm că ne coordonăm cu autorităţile civile pentru a elibera spaţiul aerian în zona potenţială”, a explicat el.

De ce nu a fost doborât

Totuşi, ”recomandarea fermă” a conducătorilor militari, inclusiv a şefului Statului Major General, generalul Mark Milley, a fost de a nu-l doborî din cauza riscului pentru siguranţa oamenilor de la sol.

”De ce să nu îl doborâm? Trebuie să analizăm riscurile şi beneficiile”, a spus oficialul, continuând: ”prima întrebare e: reprezintă o ameninţare, o ameninţare fizică, kinetică, pentru persoanele din Statele Unite? Evaluarea noastră este că nu.

Reprezintă o ameninţare pentru aviaţia civilă? Evaluarea noastră este că nu.

Reprezintă o ameninţare sporită pe partea de informaţii? Evaluarea noastră de acum este că nu. Având în vedere acest profil, estimăm că riscul de a-l doborî, chiar dacă probabilitatea este mică într-o zonă puţin populată, cu bucăţi care să cadă şi să rănească pe cineva sau să avarieze proprietăţi, nu merita”.

În Montana se află câmpuri cu depozite subterane cu rachete balistice intercontinentale Minuteman III, o posibilă ţină a spionajului chinezesc.

Oficialul din Apărare a declarat joi că, dacă nivelul de risc de schimbă, SUA ”vor avea opţiuni pentru a rezolva problema acestui balon”.

”Am transmis (oficialilor chinezi) seriozitatea cu care abordăm această problemă. Şi am arătat clar că vom face tot ce este necesar să ne protejăm oamenii şi ţara”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇