De ce ar folosi China un balon de spionaj când are alte metode mult mai sofisticate? Primele explicații de la Beijing

De ce ar folosi China un balon de spionaj când are alte metode mult mai sofisticate? Primele explicații de la Beijing
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vestea despre un presupus balon de spionaj chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea Americii.

Capacitățile acestui balon nu sunt clare, dar experții spun că servește mai mult ca un „semnal” decât ca o amenințare de securitate, scrie BBC.

Balonul a fost văzut plutind deasupra statului Montana, cu câteva zile înainte de vizita secretarului de Stat american Antony Blinken în China. Cel mai înalt diplomat american urma să se întâlnească cu președintele Chinei Xi Jinping, însă în cele din urmă a decis să-și amâne vizita, ca discuțiile să nu fie dominate de subiectul balonului.

ADVERTISING

„Beijingul încearcă probabil să-i transmită Washingtonului următorul mesaj: Deși vrem să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, mereu pregătiți pentru o competiție susținută, folosind orice mijloace necesare, fără a inflama puternic tensiunile. Și ce unealtă mai bună ar putea fi pentru asta decât un balon aparent inofensiv”, a declarat pentru BBC analistul independent He Yuan Ming.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

ADVERTISING

Recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane în rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc de obicei între 24 şi 37 km deasupra suprafeței pământului.

Departamentul de Apărare al SUA a declarat, joi, că balonul se află „deasupra unui loc unde traficul aerian civil este activ”. De asemenea, a spus că este sigur că balonul aparține Chinei.

Dar expertul chinez Benjamin Ho a spus că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată.

"Au alte mijloace de a spiona infrastructura americană sau de a obține orice informație pe care o doresc. Balonul trebuia să trimită un semnal americanilor și, de asemenea, să vadă cum vor reacționa americanii", a explicat Ho.

ADVERTISING

"China ar putea folosi balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În acest sens, un balon este o alegere ideală", a spus la rândul său Arthur Holland Michel de la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale.

Cu toate acestea, experții subliniază că baloanele pot fi echipate cu tehnologie modernă, cum ar fi camere de spionaj și senzori radar, și există câteva avantaje în utilizarea baloanelor pentru supraveghere - principalul este că un balon e mai puțin costisitor și mai ușor de implementat decât dronele sau sateliții.

Viteza mai mică a balonului îi permite, de asemenea, să se plimbe și să monitorizeze zona țintă pentru perioade mai lungi. Mișcarea unui satelit, pe de altă parte, este limitată la trecerea sa orbitală.

După anunțul SUA, și Ministerul canadian al Apărării a precizat că a detectat un balon de spionaj la mare altitudine și că monitorizează un "potențial al doilea incident".

Explicațiile Beijingului

Beijingul a confirmat vineri că balonul provine din China, dar susține că e folosit pentru cercetări meteorologice, în scopuri civile.

China "regretă intrarea neintenţionată" a balonului în spaţiul aerian al SUA, se spune în comunicatul Beijingului.

"Balonul provine din China şi este de natură civilă, fiind folosit pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei vânturilor de vest şi a capacităţii sale limitate de control, dirijabilul a deviat de la cursul său prevăzut", a precizat MAE chinez.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇