SUA au doborât balonul spion, Biden ar fi dat ordinul de miercuri (Video) UPDATE Reacția Chinei

SUA au doborât balonul spion, Biden ar fi dat ordinul de miercuri (Video) UPDATE Reacția Chinei

SUA au doborât, sâmbătă seara, „balonul spion” al Chinei care a zburat peste America în ultima săptămână. Duminică dimineață, China a reacționat, iar Canada a spus că sprijină acțiunea americanilor.

Trei aeroporturi au fost închise, iar spațiul aerian a fost închis în largul coastei Carolinei de Sud, din motive de securitate, având în vedere că avioanele militare americane au vizat obiectivul deasupra Oceanului Atlantic, informează BBC.

Potrivit agenției de știri AP, imaginile au arătat balonul căzând în mare, după o mică explozie.

Site-ul de urmărire Flightradar24 a arătat avioane ale Forțelor Aeriene ale SUA și ale Pazei de Coastă în spațiul aerian dintre Wilmington, Carolina de Nord și Myrtle Beach.

"FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării", a indicat FAA într-un comunicat.

ADVERTISING

Paza de coastă a sfătuit, de asemenea, navigatorii să părăsească zona din cauza operațiunilor militare „care prezintă un pericol semnificativ”, relatează Associated Press.

Președintele american Joe Biden s-a confruntat cu presiuni în creșteri în ultimele ore pentru a doborî balonul chinez. Într-un final, președintele SUA a decis ca balonul să fie doborât deasupra Oceanului Atlantic, pentru a evita ca resturile să pună oameni în pericol.

Cu puțin timp înainte, Joe Biden declarase că Statele Unite se vor "ocupa" de balonul chinez care a intrat în spaţiul aerian al SUA, fără a da mai multe detalii.

Ulterior doborârii balonului, a fost emis un comunicat.

SUA s-au coordonat cu Canada

"În această după-amiază, la ordinul preşedintelui Biden, un avion de vânătoare american (…) a doborât cu succes un balon spion la mare altitudine, care aparţinea Republicii Populare Chineze, în spaţiul aerian deasupra coastei Carolinei de Sud", a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în comunicat.

ADVERTISING

El a mai spus că balonul a fost folosit de guvernul chinez „într-o încercare de a supraveghea locuri strategice din Statele Unite”, iar preşedintele Biden a dat miercuri autorizaţia Pentagonului să doboare balonul de supraveghere „de îndată ce misiunea putea fi îndeplinită fără riscuri nejustificate pentru vieţile americane de pe traseul balonului”.

Joe Biden va "face întotdeauna o prioritate din siguranţa americanilor răspunzând eficient la o încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre", a adăugat el.

Lloyd Austin a mai spus că liderii militari americani s-au coordonat cu guvernul canadian în cadrul misiunii.

Informația a fost confirmată de premierul canadian Justin Trudeau, care a spus, într-un mesaj pe Twitter: „Canada sprijină această acţiune. Împreună, şi cu @NORADCommand, vom continua să ne protejăm şi să ne apărăm".

Balonul a survolat Canada înainte de a intra în spaţiul aerian al Statelor Unite.

ADVERTISING

Și preşedintele Biden i-a felicitat pe piloţii care au doborât "cu succes" balonul chinez.

"Am ordonat Pentagonului miercuri să-l doboare cât mai curând posibil (...) Vreau să îi felicit pe piloţii care au făcut-o", le-a declarat jurnaliştilor liderul de la Casa Albă.

Resturi ale balonului doborât deasupra Oceanului Atlantic, în Carolina de Sud, şi recuperate de membri ai armatei, vor fi duse la sediul FBI de la Quantico (Virginia), pentru a fi analizate.

China acuză SUA că au încălcat practica internațională

Duminică dimineață, China şi-a exprimat "puternic nemulţumirea şi protestul” faţă de doborârea balonului "spion" de către SUA, spunând că Washingtonul „a reacţionat excesiv” şi a „încălcat grav practica internaţională”, într-o declaraţie a ministerului său de externe, citată de CNN.

„China îşi exprimă nemulţumirea puternică şi protestul faţă de utilizarea forţei de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot. Partea chineză a informat în repetate rânduri SUA că dirijabilul este pentru uz civil, a intrat în SUA din cauza forţei majore și a fost complet un accident”, se arată în comunicat.

„China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă şi reţinută. (...) China Își rezervă dreptul de a avea reacţii suplimentare necesare”, a spus ministerul.

Povestea balonului chinez spion

Potrivit presei americane, balonul chinez, despre care Pentagonul susţine că este un balon "spion", a fost observat sâmbătă deasupra Carolinei de Nord, pe coasta de est a Statelor Unite.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o "aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

Aparatul ar fi "deviat de la traiectoria sa", a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând "regretele" ţării sale pentru această încălcare "involuntară" a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇