SUA ar fi folosit o rachetă de 400.000 de dolari să doboare balonul de 12 dolari al unui club de amatori

SUA ar fi folosit o rachetă de 400.000 de dolari să doboare balonul de 12 dolari al unui club de amatori

Americanii ar fi folosit o rachetă de 400.000 de dolari pentru a doborî un balon de 12 dolari lansat de un grup de amatori.

Membrii unui club de pasionați de baloane zburătoare numit ”Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade” au declarat pentru publicația Aviation Week că unul dintre baloanele lor lipsește și ei bănuiesc că acesta se află printre obiectele doborâte de forțele aeriene americane cu o rachetă aer-aer Sidewinder, care ar costa peste 400.000 de dolari, notează Business Insider

ADVERTISING

Balonul a fost lansat în urmă cu patru luni și a făcut înconjurul lumii de mai multe ori, ultima poziție raportată fiind pe 10 februarie, în largul coastei de vest a statului Alaska.

Clubul a fost fondat în urmă cu doi ani de zece prieteni, care trimit astfel de baloane, similare cu baloanele pentru petreceri, la mare altitudine și apoi le urmăresc traseul pe tot cuprinsul globului. Prețul unui balon variază între 12 dolari și 180 de dolari.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit instrumentelor de urmărire ale Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), balonul ar fi zburat deasupra Teritoriului Yukon din Canada pe 11 februarie, în aceeași zi în care SUA au anunțat că au doborât un obiect misterios în zonă.

Autoritățile americane susțin că obiectul doborât de avionul F-22 era „de natură cilindrică” și zbura în aceeași zonă și la aceeași altitudine cu balonul clubului.

Pe lângă obiectul din Yukon, forțele aeriene au doborât alte două obiecte zburătoare neidentificate weekendul trecut, în Alaska, respectiv în Michigan, o manifestare a unei vigilențe crescute în urma doborârii unui presupus balon de spionaj al Chinei. 

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇