O țintă aeriană asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri deasupra sud-estului țării, a fost detectată de sistemul de supraveghere al Forțelor Aeriene Române. În zonă au fost trimise două avioane MiG-21 LanceR, însă echipajele nu au confirmat prezența țintei.
„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12:30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României”, precizează Ministerul Apărării.
MApN menționează că din momentul detectării obiectului autoritățile române au aplicat toate procedurile standard, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12:40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.
Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă, aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea situației aeriene, apoi au revenit pe baza aeriană.
Forțele Aeriene Române au menționat că monitorizează permanent, în cooperare cu forțele aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.
În aproximativ același interval de timp, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar din motive de securitate. Oficiali din domeniul aeronautic au declarat pentru presa de la Chişinău că decizia a fost luată din cauza unui obiect care a pătruns în mod neautorizat, informează publicaţia Jurnal de Chişinău, citată de Mediafax.
Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a anunțat că în jurul orei prânzului a fost emisă o notificare de închidere până la ora 16:00 a spațiului aerian. Acesta a fost redeschis în jurul orei 15:00.
Pe site-ul de urmărire a traficului aerian FlightRadar a fost vizibilă o aeronavă americană RC-135W Rivet Joint, specializată în supraveghere la mare distanță. Traseul acesteia indică faptul că patrula deasupra Poloniei, fiind apoi a fost trimisă deasupra României. Aeronava a coborât de-a lungul graniței cu Republica Moldova, a întors deasupra județului Constanța și a revenit de-a lungul frontierei, în interiorul spațiului aerian al României și al NATO.