Moldova și-a închis temporar spațiul aerian. Un avion american de supraveghere a survolat România

Moldova și-a închis temporar spațiul aerian. Un avion american de supraveghere a survolat România

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a anunțat că în jurul orei prânzului a fost emisă o notificare de închidere până la ora 16:00 a spațiului aerian. Acesta a fost redeschis în jurul orei 15:00.

Oficiali din domeniul aeronautic citaţi de presa de la Chişinău au declarat că decizia a fost luată din cauza unui obiect care a pătruns în mod neautorizat, informează publicaţia Jurnal de Chişinău, conform Mediafax.

Pe pagina Aeroportului Internaţional Chişinău s-a anunțat că unele curse nu au decolat, iar altele nu au putut ateriza sau nu au mai ajuns la Chişinău, printre acestea aflându-se şi o cursă de la Bucureşti.

ADVERTISING

Compania aeriană de stat Air Moldova a confirmat închiderea spațiului aerian, informându-și călătorii că vor exista modificări în orarul zborurilor.

"Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări. Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md. Vom reveni cu informații!", a transmis Air Moldova pe Facebook.

UPDATE - Spațiul aerian a fost deschis! Zborurile : 9u 283 /284 Chisinău-Paris-Chisinau (se rețin)9U 295/296...

Publicată de AirMoldova pe Marţi, 14 februarie 2023

Spațiul aerian a fost redeschis la ora 14:47. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a precizat că va reveni cu detalii suplimentare.

ADVERTISING

Pe site-ul de urmărire a traficului FlightRadar a fost vizibilă o aeronavă americană RC-135W Rivet Joint, specializată în supraveghere la mare distanță. Traseul acesteia indică faptul că patrula deasupra Poloniei, dar apoi a fost redirecționată deasupra României. Aeronava a coborât de-a lungul graniței cu Republica Moldova, a întors deasupra județului Constanța și s-a întors de-a lungul frontierei, în interiorul spațiului aerian al României și al NATO.

Decizia de închidere a spațiului aerian al Republicii Moldova survine pe fondul tensiunilor provocate de invazia militară rusă în Ucraina. În urmă cu câteva zile, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău, ca reacţie la presupusa trecere prin spaţiul aerian moldovean a unei rachete lansate de armata rusă spre Ucraina.

ADVERTISING

În plus, preşedintele Maia Sandu a atribuit luni Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor "violenţe" în Republica Moldova, în scopul instalării unui guvern prorus.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇