Papa Francisc repetă cuvântul vulgar și insultător ”frociaggine” la o întâlnire cu 200 de preoți

Papa Francisc repetă cuvântul vulgar și insultător ”frociaggine” la o întâlnire cu 200 de preoți

Papa Francisc a folosit din nou un cuvânt italian vulgar şi insultător faţă de comunitatea gay, sfătuindu-i pe homosexualii care vor să devină preoţi să se ducă la ”psiholog”, la câteva zile după un scandal în urma căruia a prezentat scuze.

Întrebat despre vocaţie la o întâlnire privată cu 200 de preoţi, la Universitatea Pontificală Saleziană de la Roma, papa a repetat cuvântul ”frociaggine” (poponar), scrie presa italiană, relatează AFP.

Acest cuvânt, care face parte din dialectul roman, este greu de tradus.

ADVERTISING

El este un derivat al ”frocio”, o insultă care îndeamnă ”pederast” în romană şi care desemnează în mod peiorativ un mediu condiţionat de către ”pederaşti” sau ”bulangii”.

”La Vatican există o atmosferă de «frociaggine»”, a declarat papa, potrivit agenţiei oficiale italiene de presă Ansa.

”Gay-ii sunt nişte băieţi buni (...), ei îl caută pe Dumnezeu. Dar e mai bine să-i orientăm către un părinte spiritual bun, către un psiholog” decât să fie acceptaţi la seminariu, a adăugat el, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera.

ADVERTISING

Vaticanul, contactat de AFP, nu a răspuns.

Marţi seara, Sfântul Scaun anunţa într-un comunicat că papa a ”revenit asupra temei primirii persoanelor cu tendinţe homosexuale în seminarii, reiterând necesitatea de a-i primi şi de a-i însoţi în biserică”, fără să evoce folosirea acestui cuvânt.

La sfârşitul lunii mai, Francisc a prezentat scuze pentru că a folosit acest cuvânt la o întâlnire cu uşile închise cu episcopi italieni.

Vaticanul a dat asigurări că papa nu a avut ”niciodată intenţia de a ofensa sau de a se exprima homofob”.

ADVERTISING

Aceste declaraţii au fost preluate de presa din întreaga lume, provocând dezamăgire şi indignare în rândul asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇