50% dintre adulţii din UE au primit cel puţin o doză de vaccin. OMS: Nivelul e departe de a fi ”suficient” pentru evitarea unei reintensificări a pandemiei

50% dintre adulţii din UE au primit cel puţin o doză de vaccin. OMS: Nivelul e departe de a fi ”suficient” pentru evitarea unei reintensificări a pandemiei

Nivelul vaccinării în Europa este ”departe de a fi suficient” pentru a se evita o reintensificare a pandemiei, în pofida unui declin al numărului de cazuri de infectare şi decese în regiune. Asta deşi 50% dintre adulţii din UE au primit cel puţin o doză de vaccin.

Avertismentul vine de la filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de AFP şi Reuters.

OMS a lansat totodată un apel pentru evitarea ''greşelii'' care a condus la creşterea numărului de cazuri de infectare în vara anului 2020.

''Acoperirea vaccinală este departe de a fi suficientă pentru protejarea regiunii de o reevenire'' a pandemiei, a avertizat directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online.

ADVERTISING

Câți adulți s-au vaccinat antiCovid

În prezent, 30% din populaţia din regiune a primit o primă doză de vaccin, iar 17% este complet vaccinată.

Mai precis, jumătate din populaţia adultă a Uniunii Europene a fost vaccinată cu cel puţin o doză a unor seruri anti-COVID-19, a anunţat joi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"În Europa, mai mult de 50% din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin", a spus ea, într-o conferinţă de presă. Aproximativ 450 de milioane de oameni trăiesc în Uniunea Europeană.

"Chiar mai mult decât atât, până astăzi, 100 de milioane de europeni au fost vaccinaţi cu schemă completă", a adăugat Ursula von der Leyen.

ADVERTISING

''În contextul înmulţirii adunărilor sociale, a unei mobilităţi mai mari a populaţiei şi a organizării unor festivaluri mari şi turnee sportive în următoarele zile şi săptămâni, OMS Europa face apel la prudenţă'', a subliniat Kluge.

''Dacă alegeţi să călătoriţi, faceţi-o cu responsabilitate. Fiţi conştienţi de riscuri. Aplicaţi bunul simţ şi nu puneţi în pericol câştigurile obţinute cu mare efort'', a adăugat Kluge.

Zeci de țări s-au relaxat

În ultimele două luni, numărul noilor cazuri de COVID-19, al deceselor asociate şi al internărilor a înregistrat o scădere. Prin urmare, 36 din 53 de ţări din regiune au început să relaxeze restricţiile.

ADVERTISING

Numărul de infecţii COVID-19 raportate săptămâna trecută a ajuns la 368.000, o cincime din cazurile săptămânale raportate în timpul unui vârf din aprilie a acestui an, a spus Kluge.

''Ar trebui să recunoaştem cu toţii progresele înregistrate în majoritatea ţărilor din regiune şi trebuie să fim conştienţi, de asemenea, că sub nicio formă nu ne aflăm în afara pericolului'', a adăugat el.

Kluge a menţionat că aşa-numita variantă Delta de coronavirus, care a fost identificată pentru prima dată în India, reprezintă un motiv de îngrijorare. Această variantă, a spus el, care ''prezintă o transmisibilitate crescută şi o anumită eludare imunitară, riscă să se instaleze în regiune, în timp ce mulţi din rândul populaţiilor vulnerabile, cu vârste peste de 60 de ani, rămân neprotejaţi''.

În pofida campaniilor de vaccinare în derulare în întreaga regiune, ţările ar trebui să înveţe din resurgenţa cazurilor observată în vara anului trecut, a subliniat Kluge.

Vezi şi:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇